Šumavská mozkovka je nejedlá

Správa NP a CHKO Šumava vyhlásilo novou soutěž o nejlepší popularizační vědecký článek Šumavská mozkovka 2014

 

Na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava probíhají každoročně desítky různých krátkodobých nebo i dlouhodobých zkoumání a monitoringů, které přinášejí zajímavá a nezřídka překvapivá zjištění. Správa Národního parku Šumava chce široké veřejnosti každý rok některá z nich představit zábavnou formou v rámci soutěže Šumavská mozkovka 2014.

 

Do prvního ročníku této soutěže lidé z NP a CHKO Šumava oslovili několik vědců se žádostí, aby zpracovali svůj šumavský výzkum do takzvaného popularizačního textu. Ten musí být srozumitelný i pro širokou, laickou veřejnost, protože ta rozhodne o tom, který výzkum je nejzajímavější nebo nejsympatičtější.

 

Do 1. ročníku soutěže Šumavská mozkovka bylo vybráno pět výzkumů, které zpracovávali vědci z různých koutů České republiky. Vše museli vtěstnat na omezenou plochu dvou stran časopisu a museli se snažit to napsat tak, aby to zaujalo širokou, laickou veřejnost,“ vysvětluje tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Jan Dvořák.

 

Články totiž budou hodnotit návštěvníci Šumavy, její fandové, ale třeba i ti, kteří na Šumavě ještě nikdy nebyli a znají ji jen z vyprávění. Autor, který dostane nejvíce hlasů, obdrží cenu Šumavská mozkovka 2014,“ dodává Jan Dvořák.

 

mozkovka final-1
Cena bude opravdu originální, keramická plastika velmi vzácné houby mozkovky rosolovité, která připomíná lidský mozek. Tu vytvoří děti ze základní školy v Borových Ladech.

 

Nedílnou součástí bude i cena odborné poroty, která bude složená ze zástupců všech čtyř národních parků České republiky.

 

Ale hlavní a nejdůležitější bude ten výběr od široké veřejnosti. Vědec, biolog nebo zoolog by totiž měl svá bádání umět vysvětlit i laikovi, zaujmout ho a ideálně ho nadchnout. Lidé zase mají možnost seznámit se se zajímavostmi šumavské přírody, dozvědět se něco nového a poodhalit různá tajemství. Navíc je možnost získat zajímavou cenu a to bezplatné ubytování na víkend pro dvě osoby na Kvildě,“ říká autor soutěže Jan Dvořák.

 

Články jsou prezentovány v příloze zimního čísla časopisu Šumava a také na internetových stránkách www.npsumava.cz, kde je možné také hlasovat. Každý hlasující pak bude zařazen do slosování o ceny. Díky mediální spolupráci s Českým rozhlasem Plzeň budou vědci své soutěžní výzkumy prezentovat v průběhu ledna 2015 i v jeho vysílání.

Taková soutěž tu určitě chyběla. Vždyť národní park je bezednou studnicí poznávání a objevování přírody. Každý rok tu nalézáme nová poznání, každý rok nás příroda Šumavy nějak překvapí. Chceme se o ta překvapení podělit se všemi milovníky Šumavy, a to dříve, než příslušná vědecká zjištění dojdou řádných vědeckých publikací, říká ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Pavel Hubený.

 

Navíc je mi velmi sympatické, že jde o nekomfortní soutěž, kdy i vyhlášení výsledků proběhne v pátek 13. února někde v šumavské přírodě, bez nutnosti společenských obleků a dámských večerních šatů. Hlavní pozornost tak bude upřena jen a pouze na ty přírodní krásy a jedinečnosti, které tu na Šumavě máme,“ zakončuje Pavel Hubený.

 

Články přihlášené do soutěže Šumavská mozkovka 2014:

  1. Vojtěch Čada: Letokruhy vypráví příběh o historii horských smrčin na Šumavě
  2. Pavla Čížková: Je to mrtvý les nebo není?
  3. Jan Holec: Chrám vzácných hub
  4. Jakub Hruška a kolektiv: Odumření dospělého lesa po kůrovcové gradaci povodně nezpůsobuje
  5. Hana Šantrůčková: Letokruhy vyprávějí

 

Co je mozkovka rosolovitá?

Je to velmi vzácná houba, která nápadně připomíná lidský mozek. Roste jednotlivě nebo v malých skupinkách, v přirozených až pralesovitých typech lesů ve vyšších polohách na mrtvých kmenech a větvích buků, ale i jiných listnatých a dokonce i jehličnatých stromů. Ascotremella faginea, jak zní její latinský název, je zařazena v červeném seznamu makromycetů České republiky jako zranitelný druh a je chráněna zákonem. A ještě dodáme, že je nejedlá.

 

Jan Dvořák, tiskový mluvčí NP a CHKO Šumava