mpilustr

Přehled případů a přání od MP Vimperk

Ani době adventní se nevyhnou případy, kdy musí zasahovat strážníci a policisté. Strážníci vimperské městské policie toho měli od začátku prosince až až – do jejich statistiky opět přibylo několik desítek zásahů a výjezdů. Kromě obvyklých kontrol, běžné hlídkové činnosti a standardních povinností se strážníci společně s policisty zaměřili na intenzivní kontrolu barů a restaurací. Zejména na chování a jednání návštěvníků barů Westlife Bohemia přišlo mnoho stížností.

 

Při jedné z kontrol byl v baru Westlife nalezen silně podnapilý muž, který pod vlivem ani nebyl schopen chůze, byl proto převezen na OO PČR Vimperk. Dechová zkouška u něj potvrdila 1,85 promile alkoholu v dechu. Chování muže vykazovalo známky agresivity a hrozilo, že ublíží sobě, nebo okolí, a způsobí i další škody. Protialkoholní stanice v té době byla plná, proto byl muž umístěn, po ošetření záchranáři, do policejní cely. Dořešení události převzala v plné kompetenci státní policie.

 

 

Zloději v obchodech – ostraha, zaměstnanci, všímaví zákazníci … ti kdo chytí zloděje v obchodě při krádeži, volají na městskou i státní policii. V předvánočním období se obecně počet drobných (i větších) krádeží zvyšuje). Několik případů zaznamenali i strážníci MP. opět upozorňují občany na to, aby byli opatrní a všímaví. Zloději (jednotlivci i dvojice) používají leckdy triky k odpoutání pozornosti a pak jsou vaše tašky a peněženky jejich cílem. Stejně tak nenechávejte v autech drahé věci – auto není výkladní skříň a zlodějům stačí jen chvilka… Pozor také na podomní prodejce, kteří nabízejí „výhodně nákupy na poslední chvíli“ – pokud se s nimi setkáte, neprodleně je ohlaste na linku 156.

 

Z činnosti MP v první polovině prosince:

 

Kromě dopravních přestupků a řešení dopravních situací potrápilo strážníky i počasí – náledí a námraza , při nichž popadalo hodně stromů i větví na místní komunikace i silnice v katastru města. Některá oznámení řešili sami na místě – odklízeli větve, zajišťovalo koordinaci dopravy, k jiným museli přivolat hasiče s technikou.

 

1. prosince – oznámení o spadlém stromu u odbočky ze Sloupu na starou vimperskou cestu předali strážníci HZS; sami na místě zajišťovali usměrnění provozu do doby, než byla komunikace uvolněna

 

 

2. prosince – v ranních hodinách hlídka volala Správu a údržbu silnic Jihočeského kraje na údržbu silnice Volary – Mlynařovice, která byla nesjízdná z důvodu vzniklého náledí a hned ráno na ní uvízl kamion. Podobná situace byla i na trase Vimperk – Strážný, kde ale zůstaly uvízlé dva kamiony.

 

3. prosince – vzrostlý strom nacházející se na městském pozemku spadl na zahradu oznamovatelky, která událost nahlásila ve večerních hodinách. Strážníci kontaktovali správce městských lesů a záležitost mu předali k řešení. V ten samý večer strážníci odstranili popadané větve na silnici Vimperk – U Sloupů ve zhruba dvoukilometrovém úseku. Protože situace ohrožující dopravu (padání namrzlých větví a stromů) trvala, na základě žádosti odboru a údržby MÚ Vimperk strážníci umístili na nejohroženější místa přechodně dopravní značení „zákaz vjezdu) za odbočku ze silnice č. 145 k zastávce BUS Vimperk, Sloup Hospodářství. Náročný večer pokračoval oznámením řidiče, který potkal hlídku při kontrole areálu U Sloupů – nahlásil, že směrem na Kvildu za odbočkou na Kramata, je přes vozovku další spadlý strom. Do doby příjezdu HZS hlídka na místě zajišťovala bezpečnost dopravy.

 

 

Parkovaček bylo rozdáno dost – se zvyšující se intenzitou předvánočních nákupů stoupal také počet dopravních přestupků, zejména nerespektování zákazu stání. Jen v tento den udělili strážníci čtyřikrát pokuty za přestupky. V následujících dnech pak „parkovačky“ rozdávali ještě mnohokrát.

 

Jak a kde slouží? Jak to vlastně vypadá a chodí na služebně strážníků se mohla veřejnost přesvědčit 6. prosince. Dopolední Den otevřených dveří MP při této příležitosti využily necelé čtyři desítky občanů.

 

Další přírůstek do záchytných kotců – neustále strážníci řeší zatoulané, volně pobíhající a nalezené psy. Podobně jako v tento den, kdy jednoho „nalezence“ převezli do záchytných kotců z ul. Boubínská.

 

Nepřiměřené obtěžování ze strany souseda nahlásila žena z ul. Pod Pekárnou – jeho nevhodné chování, kdy se jí, podle jejích slov, neustále vnucuje, zřejmě přesáhlo únosnou mez a tak vše ohlásila strážníkům. Dotyčný muž po rozhovoru se strážníky přislíbil, že už ženu nechá na pokoji.

 

Večírky, zábavy a oslavy – nejsou v tomto období nic neobvyklého. Ti kdo bydlí v blízkosti restaurací a podniků kde se tyto akce odehrávají, s tím do jisté míry počítají, nicméně občas rušení nočního klidu hlukem a nevhodným chováním nelze tolerovat – pak musí zasáhnout strážníci, kteří se ve většině případů s organizátory akcí domluví na nápravě. Pokud ne, přichází na řadu sankce v podobě pokuty nebo správního řízení. Za přestupek rušení nočního klidu mohou v současnosti strážníci uložit pokutu až do pěti tisíc korun. V případě, že na místě nezaplatí, stoupne taxa u přestupkové komise několikanásobně.

 

Do vlastního bytu přes balkon musel vlézt muž, který si uvnitř bytu zabouchl klíče, proto musel zvolit „náhradní řešení“. Všímavý občan, který nevěděl o pravém důvodu, ohlásil na MP možného zloděje lezoucího do bytu touto neobvyklou cestou. Strážníci na místě vše vyjasnili. Tento případ byl celkem „nevinný“, ale i nadále nebuďte ke svému okolí lhostejní – ten následující by mohl být „opravdový“. Následky si jistě každý dovede představit sám.

 

Nebezpečnou zábavu provozovaly v podvečer v ul. U Lázní děti – pyrotechniku určenou k používání pouze dospělými, zkoušely právě v této ulici. Zjistili to strážníci společně s asistenty prevence kriminality při běžné kontrole místa. Hlídka MP společně s APK od dětí zjistila, že zábavnou pyrotechniku jim prodal vietnamský obchodník. O celé záležitosti byl sepsán úřední záznam a oznámení o přestupku a případ byl postoupen k řešení Odboru vnitřních věcí MÚ Vimperk.

 

Popíjení alkoholu na veřejnosti tolerovat nelze, ostatně to zakazuje i Obecně závazná vyhláška města (1/2010) o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, ochrany životního prostředí, čistoty a bezpečnosti na veřejných prostranstvích. Ve smyslu dodržení vyhlášky jednali strážníci v případě, kdy oznamovatelka telefonicky upozornila na skupinku popíjejících osob u autobusového nádrží.

 

Opilec za volantem se po městě proháněl 13. prosince v časných ranních hodinách. Alespoň to tak oznámil strážníkům muž, který jej viděl v ul. Kaplířova. Silně opilý muž s vozidlem zn. VW Passat kombi tmavé barvy málem v ul. Pivovarská srazil skupinku osob. Strážníci vyrozuměli hlídky OO PČR Vimperk se žádostí o zaměření a kontrolu závadové osoby. Při následném oznámení v 01:00 hod. byl z jiného důvodu uvedený muž předveden na OO PČR Vimperk, kde se sice dechovou zkouškou potvrdil alkohol, ale předchozí řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky odmítl. Případem se dále zabývá státní policie.

 

 

Na závěr posledního letošního informačního servisu dodává vrchní strážník MP Vimperk Peter Macorlík poděkování a přání:

Rád bych poděkoval všem občanům, kteří s námi spolupracují – ať už formou oznámení událostí, nebo vstřícností při vyšetřování a zjišťování okolností událostí. Těší nás, že lidé k sobě nejsou lhostejní a dokáží v sobě sebrat „odvahu“ a když se jim něco nezdá, zavolat k nám.

Přeji všem klidné a pohodové sváteční dny a za perfektní spolupráci děkuji také všem našim kolegům – hasičům, policistům, záchranářům a dalším, s nimiž na mnoha případech pracujeme. Šťastné Vánoce a bezpečný rok 2015 v našem městě!“

 

-red-