Z hřebenů výborná dohlednost

Milovníci zimy se na Šumavě konečně dočkali. Teploty spadly hluboko pod bod mrazu, podrobně jsme o tom informovali na pocasi.sumava.eu. Šumavu také pokryla slabá vrstva sněhu. 

 

Jaká je ale situace na šumavských hřebenech? Vyrazili jsme s fotoaparátem na vrchol Plechý, kde dnes dopoledne leželo 32 cm sněhu, horní vrstva prachová, spodní zledovatělá. Od nadmořské výšky zhruba 1300 metrů byla vrstva námrazy místy silná i přes 15 cm, v okolí samotného vrcholu Plechý byla na stromech a cedulích i vrstva ledu tlustá přes 1 cm. Na Plechém je od září nová meteostanice, která mimo teploty měří i výšku sněhu, k dnešnímu dni zde leží již 40. den sněhová pokrývka, pro srovnání v nedalekých Volarech to jsou pouhé 4 dny. 

 

Jak je ze snímků patrné, tak i přes zataženou oblohu byla výborná dohlednost, Alpy byly nádherně viditelné. Teplota se na hřebeni pohybovala v době focení lehce pod -10°C, foukal ledový vítr.

 

Pokud se chcete do hřebenových partií Třístoličník – Plechý vypravit, doporučujeme pěší turistiku, pro skialpinisty ani běžkaře není výška sněhu zatím dostatečná.

 

Fotografie z okolí vrcholu Plechý 27. prosince: 

{gallery}pocasi/2014/12/12_27_plechy{/gallery} 

 

(ir)