5 startů – 5 vítězství

To je lichotivá bilance z podzimní sezony krosových závodů běžce TJ Sušice Pavla Štěpáníka. V současné době nejlepší sušický běžec, který se specializuje především na dráhové střední a dlouhé tratě, zařadil do své letošní zimní přípravy i více běhů mimo dráhu a z jeho zaměření vzešla nepřerušená řada pěti vítězných závodů.

 

Vše začalo 1. listopadu 2014 v Horažďovicích , kde na kopcovité 6,5 km trati Pavel porazil klatovské běžce Tomáše Görnera a Vlastimila Zwiefelhofera ml. a zvítězil ve 21. ročníku „Běhu kolem Práchně“. V Horažďovicích oddíl atletiky TJ Sušice reprezentovaly ještě v kategorii žen zkušená dráhová závodnice Martina Brejchová a teprve 16-ti letá, začínající běžkyně, Tereza Štěchová. Martina doběhla mezi ženami těsně druhá za Šárkou Grabmüllerovou ze SKI Šumava Vimperk, lyžařkou a specialistkou na delší tratě mimo dráhu. Terezka si zde vyzkoušela svůj první klasický „přespoláček“ a bylo z toho 4. místo mezi ženami .

 

V Blovicích u Plzně pak Pavel absolvoval opět vítězně „Běh 17. listopadu“ v závodě o délce 6,2 km a přidal ještě i traťový rekord. Na stupních vítězů mu sekundovali Minařík z Rokycan a Mencl z Plzně. Mikuláše Pavel stylově oslavil dalším vítězstvím 6. prosince v Čimelicích na „Mikulášském běhu“. V krosu na 8,8 km zde zrychlením v druhé polovině trati získal cenný „skalp“ známého maratonce Serbesy z Týna nad Vltavou, závodníka, který před dvěma lety byl českým mistrem v maratonu.

 

100 3279

 

 

„Štěpánský běh pod Černou věží“ konaný 26.12. v Klatovech byl asi nejpovedenějším Pavlovým závodem z celé popisované série. Celý, téměř 5-ti kilometrový závod, bojoval s bývalým českým reprezentantem v běhu do vrchu Martinem „Hary“ Freiem z klubu AK Kroměříž, aby ho pak v závěrečném prudkém výběhu do schodů a následně v cílové rovince přespurtoval a získal tak své první vítězství pod Černou věží. Radost nám v Klatovech ale udělali v žákovských kategoriích i naši nejmladší běžci. V kategorii žáků ve věku 9 až 10 let svůj závod vyhrál Matěj Kyrál a mezi staršími žáky získal pěkné třetí místo další nadějný běžec Daniel Havel.

 

Závěr roku Pavel uzavřel symbolicky na „Silvestrovském běhu“ na 4,8 km ve Ždírci u Plzně. Jak jinak, než opět vítězně. Obhájil tak své vítězství v tomto závodě z roku 2013. Silnice s vrstvou sněhu a četnými ledovými plotnami tentokrát hodně klouzala, takže první místo bylo poctivě vydřené. Mezi soupeři nastoupili , mimo jiné, velmi dobrý plzeňský triatlonista Jan Majer nebo juniorský reprezentant v běhu na 800 m Jan Čiviš z AC Domažlice , kteří obsadili druhé a třetí místo za sušickým borcem.

 

100 3285

 

 

 

Výsledky Pavla Štěpáníka i dalších běžců a běžkyň sušického atletického oddílu v jejich zimních přípravných závodech jsou pozitivním testem a důkazem fungujícího postupného a dlouhodobého tréninku. Dobré výkony a poctivé úsilí v přípravě by se tedy mohly v letní sezoně náležitě projevit při důležitých závodech na dráze.

 

 

Zdeněk Nešpor