Rozhovor: Baby Club Žbluňk

BABY CLUB ŽBLUŇK

 

Baby club Žbluňk, pro rodiče a dětičky, byl založen v roce 2009 a své služby tedy nabízí již šestým rokem. 

 

 

 

V současné době vedou kurzy 2 instruktoři aktivně, já, Jana Škopková, (Instruktor pro pohybový, sociální a psychický rozvoj kojenců batolat a dětí předškolního věku, Cvičitel plavání, Plavčík a Pedagog předškolního věku se specializací na TV a rané dětství (Mgr.) a kolegyně Dáša Václavíková (Cvičitel plavání, Plavčík, Zdravotník zotavovacích akcí a Asistent pedagoga), ale průběžně spolupracujeme s Bc. Míšou Luskovou ( porodní asistentkou a nyní ještě fyzioterapeutkou) a asistentkou Ing. Jaruškou Bískovou. Průměrně kurzy prochází cca 50 dětí s rodiči.

 

 

Nabízíte plavání již od kojeneckého věku. Proč by měli rodiče již takto brzy začít plavat se svým dítětem a není to pro takhle malé miminko nebezpečné?

Počátky života jsou spojeny s vodním životem. Prostřednictvím plavání vracíme dítě do prostředí, kde se předtím vyvíjelo a kde mu bylo dobře. Malé dítě má větší předpoklady pro plavání než dospělý. Má nižší hustotu těla, rozložení svalstva a parametry těla více vyhovují vznášení ve vodě.

S plaváním je nejlepší začít hned po narození, po zhojení pupíku. Pro rozvoj dovedností a návyků malého človíčka jsou nejdůležitější jeho první měsíce a roky života.

 

Jaký vliv má plavání na dítě?

Díky plavání dochází k rozvoji fyzického a psychického vývoje dítěte. Přiměřenou námahou je příznivě ovlivňován srdečně cévní systém, správná technika dýchání zajišťuje dostatečnou výměnu kyslíku i v okrajových částech plic a následkem dochází ke zvýšení vitální kapacity plic, pružnosti a rozpínavosti hrudního koše. Napomáhá odstranění různých nedostatků a vad držení těla.

Pobyt ve vodě uspokojuje psychické potřeby dítěte, umožňuje jeho rychlejší pohybový vývoj. Vlivem aktivní činnosti dolních končetin ve vodě se zlepšuje střevní peristaltika, aktivní cvičení příjemně unavuje a podporuje chuť k jídlu. Děti jsou klidnější, vyrovnanější a dobře prospívají.

 

 

 

Otužování, je další pozitivní fakt, který je důležitý pro děti nejmenšího věku. Je tomu tak?

Otužování je prevencí před onemocněním. Díky němu se dítě přizpůsobuje lépe vnějším, někdy i extrémním podmínkám. Plaváním, cvičením a otužováním získává dítě nejen z hlediska zdravotního, ale i výchovného, Rozvíjí se u něj vůle, vytrvalost, kázeň a to vše formou hry. Upevňuje se psychická vazba mezi matkou, otcem a dítětem.

 

Pokud se rodiče rozhodnou, že chtějí své batole přihlásit na plavání, kdy mají s plaváním začít?

Jak jsem říkala již na začátku, s plaváním je možno začít již po zhojení pupíčku. V tomto případě neprobíhá výuka v bazénu, nýbrž doma, v prostředí vlastní, domácí vany. Plavání probíhá tak, že instruktor navštíví plaváčka přímo doma, kde proběhne samotná lekce. Maminka, případně tatínek, se naučí potřebným metodickým krokům, formou nichž se plave s miminkem v průběhu týdne sama/sám.  Toto plavání je považováno za přípravu pro vstup miminka do bazénu po ukončeném 6. měsíci.

 

Šestiměsíční děti mohou tedy již k vám do bazénu. Kde probíhají kurzy tohoto plavání?

Plavání kojenců a batolat probíhá každou sobotu od 9.30 do 12.30 hodin v Plaveckém bazénu v Prachaticích. Rodiče se mohou tohoto plavání zúčastnit jedině při absolvování celého kurzu, který se skládá z 10 lekcí, kdy jedna lekce trvá 30 minut. Plavání probíhá ve skupinkách rozdělených podle věku a pokročilosti miminek v bazénu o rozměrech 6x9m. Pro tuto aktivitu je teplota vody upravena na 30 stupňů a množství zbytkového chlóru je sníženo na hygienické minimum.

 

 

 

Kde se mohou rodiče přihlásit, případně kde seženou další informace k plavání?

Informace mohou získat telefonicky či emailem. Kontakt najdou na našich webových stránkách http://www.zblunk-plavani.cz/.  Tam je i závazná přihláška, kterou je důležité vyplnit a přihlásit se nejpozději 10 dnů před zahájením kurzu. To je důležité především pro instruktora, aby mohl sestavit skupinky a zařadit jednotlivé plaváčky podle konkrétních kritérií. Vyplněnou přihlášku mohou pak přinést na informační schůzku, která se koná cca týden před zahájením. Zde si řekneme všechny podstatné věci, které rodiče zajímají a musí vědět ještě před zahájením kurzu. Pro rodiče již jedna informace hned, v průběhu kurzů průběžně fotíme a natáčíme pod vodou a tyto snímky pak dostanou rodiče k dispozici zdarma ( v elektronické verzi).

 

Co budou rodiče na plavání potřebovat pro sebe a pro své plaváčky?

Hygienické potřeby pro rodiče i dětičky, pro mladší účastníky plenky do vody, osušku pro sebe a své dítě a další pro ně nepostradatelné drobnosti. V případě, že si sebou budou chtít vzít nějaký doprovod, je nutné, aby měl věci na převlečení ( např. kraťasy a tričko).

 

Ve vaší nabídce je i plavání rodičů s dětmi? Jak tento kurz probíhá?

Tento kurz probíhá každý pátek od 16.30 do 18.30 hodin také v Plaveckém bazénu v Prachaticích. Plavání je určeno dětem od 4 let věku, pokročilým i začátečníkům. Probíhá ve velkém bazénu, kde je pro tuto činnost vyhrazena 1 dráha. Délka každé lekce je 60 minut. Také tohoto kurzu je možno se zúčastnit pouze při absolvování všech 10 lekcí, ze kterých se skládá. Přihlášení a další postup je obdobný jako u plavání malých plaváčků.

 

 

Kdy jsou termíny pro nově se hlásící a jak se mají přihlásit? 

 

Nejbližší termín je již 10. 1. – 21. 3. 2015 – pro Baby plavání a 9. 1. – 20. 3. 2015 pro Kurz plavání rodičů a dětí.

 

 

Kolik dětiček přibližně navštěvuje kurzy a v jakém věkovém rozmezí?

 

Kurzy navštěvuje cca 50 dětí ve věkovém rozmezí 6 měsíců až 9 let.

 

 

Podle čeho si vybrat správný baby club?

 

Protože jsem také sama matka, často řeším tuto otázku v oblasti nabídek volnočasových aktivit pro své děti. Rodiče by v první řadě měli vědět, co od kurzů očekávají, zda plánují více či jeden kurz apod. Dále doporučuji při zjišťování informací o clubu neopomenout zdánlivý detail, jak se řeší zameškané lekce (ne vždy se podaří navštívit každou), zda propadají či se nahrazují. A určitě by měl baby club povolit rodičům možnost podívat se, jak lekce probíhají ještě před tím, než si kurz zaplatí. U nás tato možnost je, ale vždy je nutné se předem domluvit, za jakých podmínek (zejména hygienických) a kdy návštěva proběhne. S ohledem na účastníky kurzu není možné přijít bez domluvy.

http://www.zblunk-plavani.cz/ 

https://www.facebook.com/pages/Baby-club-%C5%BDblu%C5%88k-Prachatice/289459207853665?ref=hl

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková

 

 

 {gallery}vimperk/2015/leden/zblunk/{/gallery}