Koupit nemovitost či nekoupit?

Na prosincovém zasedání volarského zastupitelstva byl jedním z bodů projednání koupě nemovitosti bývalé ubytovny a jídelny v Tolarově ulici naproti nádraží. Zastupitelé po diskuzi nakonec odhlasovali odložení rozhodnutí a vedení města dohodlo se zástupci Českých drah, které budou vlastní, prohlídku nemovitosti. Ta se uskutečnila 7. ledna dopoledne. Prohlídky se zúčastnilo 12 zastupitelů, vedoucí investic a majetku a vedoucí stavebního odboru městského úřadu. Všichni přítomní byli velmi zvědavi, v jakém technickém stavu jsou interiéry budovy.

 

Stav budovy byl překvapivě lepší než se čekalo a to i přes to, že budova je od roku 2007 zcela opuštěná. Stržena musela být jen přilehlá garáž.

 

A za jakou cenu České dráhy budovu včetně přilehlých pozemků nabízí? Cena je velmi příznivá, pouhých 535 tisíc korun za 1550 metrů čtverých pozemku včetně budovy. 

 

Nemovitost byla zkolaudována jako ubytovna, takže případné následné využití se přímo nabízí. Jenže potřebují Volary další ubytovací kapacitu, která by konkurovala soukromým podnikatelům ale také nově otevřenému Městskému hotelu Bobík? Kolik by oprava či rekonstrukce stála? 

 

V těsné blízkosti nemovitosti se nacházejí 3 stavební parcely, takže další možností v případě odkoupení by bylo nemovitost zbourat, což bylo stálo přes tři a půl milionu korun (v ceně není cena za skládkovné) a prostor využít pro novou zástavbu, vznikly by tak další dvě stavební parcely. Cena za demolici a skládkovné by se však zřejmě musela promítnout do ceny pozemku, cena za metr čterečný by tak výrazně vzrostla. 

 

Ve hře je i možnost nemovitost koupit, zakonzervovat a s dalším rozhodnutím počkat několik let.

 

Zastupitelé tak jsou před nelehkým rozhodováním, jestli nemovitost s pozemkem koupit, či nabídku od majitele Českých drah odmítnout. 

 

Město vlastní několik budov, které nejsou několik let využívané, připomeňme budovu bývalé Základní školy (1. stupeň), bývalou diskotéku Monika u náměstí, budovu v Kasárnách či vybydlený dům č.p. 145 naproti ZUŠ. Rekostrukci by potřebovaly i další městské prostory (interiér kina či současný dům s pečovatelskou službou).

 

Zcela jednotný názor na případné odkoupení budovy s pozemkem v Tolarově ulici nemají ani zastupitelé, které čeká ještě pracovní schůzka, na které budou řešit jestli nemovitost koupit či nikoliv a jaké by bylo případné využití.

 

Jaký je Váš názor? Měli by zatupitelé nemovitost koupit? Jaké další využití by budova měla mít? 

 

(ir)