Policejní týden souhrnem

12.1. 2015

Náraz vlaku do stromu

Lenora – Nehoda se naštěstí obešla bez zranění osob, hmotná škoda na motorovém vlaku je odhadem 100 000 korun.  

Hornovltavičtí policisté vyjížděli v sobotu po sedmnácté hodině ke srážce motorového vlaku se stromem, ke které došlo na železniční trati, ve směru Lenora – Zátoň, část Kaplice. Důvodem střetu byl padlý vzrostlý strom v kolejišti. Na místo se dostavila také drážní inspekce, drážní hasiči a správa tratí. Ve vlaku cestovaly pouze čtyři osoby, které naštěstí nebyly zraněny. Alkohol u strojvedoucího negativní. Hmotná škoda na motorovém vlaku je odhadována na 100 000 korun. Železniční trať byla zprůjezdněna před půl devátou večer. Ve věci škodní události policisté nespatřují přestupek, trestný čin ani jiný správní delikt.

 

11.1.2015

Lyže jsou pryč

Kvilda – Zloděj je ukradl z rekreačního zařízení. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Nemilé překvapení připravil neznámý pachatel několika lyžařům ubytovaným v jednom rekreačním zařízení na Kvildě. V sobotu ráno totiž zjistili, že jim z přímo z místnosti určené pro odkládání lyží v přízemí budovy někdo ukradl lyže. Jednalo se o celkem pět párů běžeckých lyží různých značek a lyžařských hůlek v celkové hodnotě převyšující částku 23 000 korun. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení v Horní Vltavici, kteří po pachateli krádeže i po odcizených lyžích pátrají.
 

 

9.1.2015

Do chat vnikl nezvaný host

Husinecká přehrada – Vloupáním do dvou rekreačních chat pachatel způsobil škodu za více jak 3 000 korun.

Prachatičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody. Dosud neznámý pachatel se během pondělí až čtvrtka vloupal do dvou rekreačních chat u Husinecké přehrady. V prvním případě se pachatel vloupal do chaty a přilehlé garáže, ve které setrval, ale nic neodcizil. Ve druhém případě se pachatel vloupal do chaty a ze dveří odcizil dva visací zámky, dále prohledal sklep, ze kterého také nic neodcizil. Poškozeným však jeho protiprávním jednáním vznikla, především na poškození, škoda za více jak 3 000 korun. Prachatičtí policisté na místě provedli ohledání místa činu a po pachateli intenzivně pátrají.

 

8.1.2015

Neuzamčeného vozu si všimnul zloděj

Volary – Řidič zaparkoval nákladní vozidlo na čerpací stanici, do hodiny byl bez platební karty a dokladů, které uvnitř zapomněl.

Volarští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Dosud neznámý pachatel včera ráno, mezi půl sedmou až půl osmou, vnikl do nákladního vozidla značky DAF, které řidič zaparkoval u čerpací stanice ve Volarech. Vozidlo bohužel nezamknul a odešel pryč. Když se po hodině k vozu vrátil, všimnul si, že uvnitř chybí kožená opasková taška tzv. ledvinka, kterou ponechal na palubovce. V tašce byla uložena látková peněženka s občanským a řidičským průkazem, karta zdravotní pojišťovny a platební karta, čímž poškozenému vznikla škoda za zhruba 150 korun. Volarští policisté na místě provedli ohledání místa činu a nyní po pachateli intenzivně pátrají.

 

8.1.2015

Kus lesa je pryč

Stachy – Pachatel vykácel a následně odcizil celkem 68 kusů stromů, čímž způsobil škodu za nejméně 50 000 korun. 

Vimperští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže. Dosud neznámý pachatel nejprve vykácel a následně i odcizil, v době od poloviny prosince 2014 do začátku ledna 2015, z místa zvaném „Na rovinách“ v katastru obce Stachy, celkem 68 stromů. Jednalo se o vzrostlé smrky, jejich krádeží vznikla poškozené organizaci škoda za nejméně 50 000 korun. Další prověřování krádeže provádí vimperští policisté, kteří po pachateli intenzivně pátrají.

 

7.1.2015 

Těžká dopravní nehoda

Vacov – Muž nezvládnul řízení vozidla na zasněžené komunikaci s vozidlem narazil do stromu. 

Dopravní policisté vyjížděli v pondělí před sedmnáctou hodinou k vážné dopravní nehodě, ke které došlo na silnici II. třídy číslo 170 v katastru obce Vacov, ve směru jízdy Čábuze – Mladíkov. Z dopravní nehody je důvodně podezřelý řidič osobního vozidla Hyundai, který v místě nehody nepřizpůsobil rychlost jízdy svého vozidla, stavu a povaze komunikace a na zasněžené vozovce, po projetí levotočivé zatáčky, dostal na rovném úseku smyk a s vozidlem vyjel vpravo mimo komunikaci, kde se levým bokem vozidla střetl s pevnou překážkou – stromem. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění řidiče, který byl na místě ošetřen a poté převezen rychlou záchrannou službou do nemocnice. Dechová zkouška, z důvodu vážných zranění řidiče, nemohla být na místě provedena. Hmotná škoda na vozidle je odhadem přes 100 000 korun. Další prověřování dopravní nehody provádí dopravní policisté.

 

6.1.2015

Zlatý náramek si přisvojil zloděj

Volary – Jeho krádeží přišla majitelka o rodinnou památku za více jak 50 000 korun.  

Volarští policisté pátrají po pachateli, který si koncem prosince přisvojil cizí věc. Jednalo se o pánský zlatý náramkový řetízek tzv. splétaný – královský vzor, váhy 40 – 48 g a délky 25 cm, který si poškozená odložila na barový pult ve sportbaru ve Volarech. Jeho krádeží přišla nejen o finanční hotovost za více jak 50 000 korun, ale hlavně o rodinnou památku. Přečinem zatajení věci se nyní intenzivně zabývají volarští policisté.

 

6.1.2015

Nebude čím řezat dříví

Volary – Vloupáním do garáže a následným odcizením motorové pily vznikla majiteli škoda za téměř 6 000 korun.

Volarští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů porušování domovní svobody a krádeže. Dosud neznámý pachatel se ze soboty na neděli vloupal do garáže u domu v obci Volary, ze které následně odcizil motorovou pilu značky Dolmar, červené barvy, stáří šest měsíců. Majiteli krádeží vznikla škoda za téměř 6 000 korun. Volarští policisté na místě provedli ohledání místa činu a po pachateli nyní intenzivně pátrají.

 
5.1.2015

Řídil přes zákaz

Vimperk – Řidič si ze zákazu řízení nic nedělal, nyní bude muset vše vysvětlovat u soudu. 

Prachatičtí dopravní policisté kontrolovali v pátek před půlnocí ve Vimperku řidiče osobního vozidla VW Golf. Řidič nebyl schopen policistům předložit řidičský průkaz. Následnou lustrací policisté zjistili, proč. Řidiči totiž městský úřad uložil zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny a to až do února 2015. Dopravní policisté 36letému muži z Vimperska již sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a případ dál prověřují ve zkráceném přípravném řízení, proto se muž bude muset do čtrnácti dnů ze svého jednání zodpovídat před soudem.

 

(pcr)