Ondřej Mánek získal medaili za biatlon

Ondřej  Mánek ze Záhoříčka má medaili z Českého poháru žákovských biatlonistů

 

 

 

 O víkendu 10.1. – 11. 1. se ve Vysočina aréně v Novém Městě na Moravě, kde se v únoru pojedou závody světového poháru dospělých, konaly letošní první závody Českého poháru biatlonového žactva.

 

Závodil i Ondra Mánek ze Záhoříčka, který byl minulou sezónu nejlepším žákovským biatlonistou v kategorii žáků B, když celý Český pohár této kategorie vyhrál. Letos postoupil do kategorie žáci C a začal závodit s klukama o rok staršíma. Na prvním závodě Českého poháru se mezi nimi vůbec neztratil. Naopak.

V sobotu se v NMNM konaly dva závody. Dopoledne rychlostní a v podvečer z aumělého osvětlení biatlonkros s celou řadou překážek a technických úseků.

 

Ondra v sobotu dopoledne v rychlostním závodě na 4 km (2km, střelba +1km, střelba +1 km) vybojoval v konkurenci silných biatlonových klubů z Letohradu, Nového Města na Moravě, Jablonce nad Nisou a dalších pěkné 6. místo, když musel jet 3 trestná kola (2+1). Ještě ten večer za umělého osvětlení se ještě o dvě příčky vylepšil a jen těsně mu o necelou vteřinu v biatlonkrosu utekla bronzová medaile (Střelba byla jedna a Ondra jednou minul). Medaile mu ale neutekla v neděli ve vytrvalostním závodě na 5 km (2km, střelba + 2 km, střelba + 1km), kdy i se dvěma trestnými koly vybojoval svoji první letošní velkou medaili za 3. místo. Mladý biatlonista Ondra Mánek byl ve všech třech závodech Českého poháru nejrychlejším žákem ve svém ročníku narození 2001.

 

Pozn.:

Biatlonové žactvo se podle věku rozděluje celkem do tří kategorií, A (10–11 let), B (12–13 let), C (14–15 let). Všechny tyto kategorie střílí vzduchovou zbraní na 10 metrů. Žáci neběží trať se zbraní na zádech, ale zbraň na ně čeká ve stojanech u střelnice. Na záda si jí nasazují až na střelnici, dojedou s ní (asi 100–200metrů) na místo střelby a po střelbě musí zase zbraň na zádech odvézt do stojanu. Dorost od 16let pak již střílí malorážkou na 50 metrů jako dospělí.


 

Ondra závodí na běžkách za Fischer SKI klub Šumava Vimperk, biatlon zatím jezdí za biatlonový klub Staré město pod Landštejnem.

 

(red)

 

 {gallery}vimperk/2015/leden/ondra/{/gallery}