Kontrolovali chaty v doprovodu policejních psů

Obvodní policisté s kynology kontrolovali rekreační objekty v katastru obce Nová Pec

Kontrola chat 3

 

 

Po skončení letní sezóny se začínají vylidňovat rekreační objekty, které pak, opuštěné, lákají nezvané hosty- V “klidovém období” dochází k intenzivnějším policejním kontrolám rekreačních chat a chalup. Policisté z Obvodních oddělení společně s kynology a jejich čtyřnohými pomocníky vyráží na obhlídky těchto ohrožených objektů, ve kterých zloději hledají věci, které lze dobře zpeněžit – elektroniku, nářadí, zahradní techniku apod., v některých případech  v opuštěných objektech pachatelé hledají pouze azyl před zimou, nepohrdnou potravinami a alkoholem. Ve většině případů ale  dojde k poškození majetku vloupáním (násilným vniknutím), do samotných  obytných objektů i přilehlých stavení nevyjímaje. Po provedení kontroly policisté umístí na dveře kartičku s kontaktem na ně a na vizitce najdou majitelé naleznou další užitečné rady.

Kontrola chat 2  Kontrola chat 1 uvod  Kontrola chat 3

V úterý vyrazili na kontrolu rekreačních objektů v katastru obce Nová Pec také policisté z Obvodního oddělení Volary společně s kynologem Boldou a jeho psem Xirtem a kynologem Buškem a jeho psím pomocníkem Frenkem. Při kontrole nezjistili žádné násilné vniknutí, naopak mohli spokojeně konstatovat, že všechny zkontrolované objekty byly řádně zabezpečeny.

 

Kontrola chat 4  Kontrola chat 5

 

Pár cenných rad pro majitele rekreačních objektů:

– objekt zabezpečte mechanickými prostředky, například mřížemi a dokonalým bezpečnostním zámkovým systémem
– využijte elektronickou ochranu, o narušeném objektu tak můžete být ihned kontaktováni přes SMS
– pokud k vloupání opravdu dojde, v žádném případě nevstupujte do objektu, neuklízejte po pachatelích a věc neprodleně oznamte na Policii České republiky na linku 158
– nenechávejte v objektu žádné cennosti
– rekreační objekty nepravidelně navštěvujte i v zimě, uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly
– při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut, mohou to být důležitá vodítka pro případné dopadení pachatele

Během loňského roku 2014 došlo na Prachaticku celkem k 37 vloupáním do rekreačních objektů, čímž jejich majitelům vznikla  škoda za více než 560 000 korun, což bylo o něco měně, než v roce 2013, kdy došlo celkem k 43 vloupáním, se způsobenou škodou za více než 570 000 korun.


por. Bc. Martina Joklová, mluvčí prachaticeké policie