Nový klub pro opravdu dospělé

Klub POHODÁŘ dostal své jméno  v den svého otevření – a to bylo právě včera.  Opravdu dospělí,  “…sátníci”, mají od včerejška v Sušici svůj klub. V nabídce aktivit a využití volného času právě tahle věková kategorie v Sušici postrádala své zázemí. To jim poskytla  místní Sokolovna, kde je  den otevření klubu přivítal ředitel SIRKUSU Ing. Karel Sedlecký. Jen pár schůdků  od vchodu a jste v pohodě, tedy v POHODÁŘI.

 

pohodar 3

 

 

 

 

Malý salonek, místnost nad šatnu, už v minulosti hostil  jiné zájmové aktivity, například klub filatelistů. Nově  poskytuje útočiště  aktivním občanům ve věku od padesáti let, kteří se s přáteli chtějí vidět, popovídat si, nebo třeba v klidu zahrát šachy. Více o včerejším otevření klubu Marie Bubeníková:

 

pohodar 1  pohodar 5

“Od středečního odpoledne si nemusí “sátníci” ze Sušice stěžovat, že se nemají kde zabavit, že na ně město Sušice nemyslí. Přesně ve 13 hodin se v Sokolovně otevřela místnost k tomuto účelu určená. Útulná místnůstka  hned za šatnou, po pár schůdcích nahorů, bude nyní patřit i starší generaci. Všechny zájemce, kterých se sešly téměř tři desítky, přivítal pan Sedlecký, ředitel Sušického kulturního centra. Slíbil nejen svou podporu, i podporu ostatních pracovníků, ale i novou skříň, dost velkou na to, aby se tam daly uschovat věci patřící k provozu Pohodáře.


K založení takového spolku došlo díky iniciativě některých nyní již členů, kteří tak trochu smutnili nad tím, že v Sušici je sportoviště, bazén, diskotéky… ale víceméně vše určené převážně mladým návštěvníkům. A tak nový klub, kam mohou přijít a přihlásit se zájemci od 50 let výš, je vítaným doplněním  kulturně společenské nabídky.  Jednou nebo dvakrát do měsíce se tu mohou sejít všichni, kteří mají zájem  si jen tak popovídat, možná se něco přiučit, naplánovat  výlet. Nejdříve se ovšem řešily podstatné  záležitosti typu – kdo bude mít klíče, kdy se všichni budou scházet a jak to celé bude vůbec fungovat. Jméno klubu  ze setkání vyplynulo samo – prostě bylo pohodové a  název Pohodář přesně vystihuje atmosféru která tu panovala, a která by měla  aktivity  klubu charakterizovat i do budoucna.


pohodar 2  pohodar 4

 

Na založení nového klubu se přišla podívat také pracovnice SIRKUSu Markéta Bibzová, která nabídla pomoc, pokud by  “Pohodáři” měli zájem uspořídat zájezd, vypravit se na zajímavý film do kina apod.

O tom, že nuda tu rozhodně nezavládne svědčily návrhy členů klubu na nejrůznější akce a tak už se jejich seznam plní – besedy, výlety na Šumavu, workshopy, přednášky, promítání, soutěže ve stolních hrách nebo kartách, tanec, zpěv…

Kub i akce jen pro “vyvolené”? Ani nápad! Naopak  na mnoho z pořádaných akcí bude velmi srdečně zvána široká veřejnost.


Následující setkání (ve středu 4. března) opět od 13 hodin by se mělo odehrát už za přítomnosti některého z pozvaných hostů. Pohodáři se pokusí pozvat starostu města, aby viděl, že i lidé ve vyšším věku mají zájem být aktivní. Pozvání  platí  i pro  malíře Miloslava Čelakovského, kterého by se Pohodáři rádi zeptali nejen na to, ‘jak vlastně ke štětci přišel’ a  šikovným rukám přijde vhod  (však za chvíli jsou tu svátky jara a nějaká orginální výzdoba se může hodit)  pletení z papírových ruliček, podle návodu paní Hosnedlové. A hned o dva týdny později (18. 3.) už se budou “ladit”  Velikonoce – proběhnou praktické ukázky velikonočních vazeb. 

 

pohodar 6

 

Plánů  a nápadů je dost a dost a chuti být aktivní ještě více. Přejme proto POHODÁŘI úspěšný start do života, hodně zdraví všem členům a  brzy na viděnou.”

-mb –