Po srážce s vlakem zemřel

Přehled nehodovosti v 6. týdnu

Po nehodě na železničním přejezdu v Kaplici zemřel cestující z osobního vozidla.

Uplynulý týden, tzn. od 2. do 8. února, se stalo na jihočeských silnicích celkem 55 dopravních nehod a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se letos stalo o pět nehod více. Nejvíce nehod se v uplynulém týdnu stalo na Českobudějovicku, celkem 18, na „druhém“ místě se pak umístilo Českokrumlovsko s 11 dopravními nehodami a dále Táborsko s 9 dopravními nehodami. Při těchto nehodách utrpěly čtyři osoby těžká zranění – dvě osoby na Českokrumlovsku a dvě na Strakonicku. Dne 10. února však přijali policisté na operačním středisku informaci z nemocnice, že muž (36 let) cestující ve vozidle, které se srazilo v sobotu s osobním vlakem na Kaplicku, svým zraněním přes veškerou péči záchranářů i lékařů podlehl. Stal se tak šestou obětí smrtelných dopravních nehod na našich silnicích v tomto roce. Celkem 26 lidí bylo lehce zraněno. Při těchto nehodách vznikla škoda za více než 4,1 milionu korun. Přibližně každý 13. řidič, který boural, byl pod vlivem alkoholu.
 
Tragická dopravní nehoda se stala v sobotu na železničním přejezdu Kaplice. Řidička osobního vozidla tovární značky Nissan pravděpodobně nerespektovala světelné dopravní značení o přijíždějícím vlaku a vjela na přejezd v době, kdy tudy jel nákladní vlak od Rybníku na Kaplici. Utrpěla těžké zranění, stejně jako muž, který s ní ve vozidle jel. Ten nakonec svým zraněním podlehl v nemocnici.
 
Druhá vážná dopravní nehoda se stala v neděli dopoledne a svůj díl viny mělo pravděpodobně nepříznivé počasí, konkrétně zasněžená vozovka. Nehoda se stala v katastru obce Kbelnice na Strakonicku. Došlo zde ke srážce osobního automobilu značky Micro Compact Smart a automobilu značky Hyundai. Nehoda se stala pravděpodobně tak, že řidič vozu Micro jel ve směru od Strakonic na Prahu, nepřizpůsobil rychlost vozidla povětrnostním podmínkám a na zasněžené vozovce dostal smyk. Přejel do protisměru a střetl se s projíždějícím vozem značky Hyundai. Při nehodě došlo k těžkému zranění řidiče vozidla značky Micro Compact a k těžkému zranění jeho spolujezdkyně a k lehkému zranění řidiče a spolujezdkyně z vozidla značky Hyundai. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen. Škoda na vozidlech byla vyčíslena na 150 000 korun.
 
Policisté nabádají řidiče i ostatní účastníky silničního provozu k ostražitosti a opatrnosti. Jen vlastní ohleduplností můžete zabránit vážným dopravním nehodám a komplikacím v provozu.
 
(pcr)