KAUZA CHOTÍKOV: kam to povede?

Teplárna podala kasační stížnost k NSS

Spalovna odpadu má stát téměř dvě miliardy korun. Plzeňská teplárenská už při stavbě proinvestovala 1,6 miliardy. Krajský soud nedávno zrušil stavební povolení pro spalovnu a teplárna proto podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Nyní také dokončuje projekt zakonzervování stavby. O stavebním povolení nyní bude rozhodovat jiný krajský úřad, který určí Ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud bude spalovna uvedena do zkušebního provozu letos v prosinci, jak je plánováno, teplárna nejspíš nebude mít velké škody „Pokud se to zkomplikuje a nestačíme ji aktivovat do konce roku, tak nám vzniknou stamilionové škody. Ty pak budeme chtít uhradit po těch, kteří firmu do této situace dostali,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.  (zdroj: www.idnes.cz)

 

Vývoj v kauze CHOTÍKOV :

( www.idnes.cz)

10. července 2013 – Stavba spalovny v Chotíkově začne každým dnem, odpůrci sepisují žalobu

1. srpna 2013 – V Chotíkově začala stavba spalovny, ročně zpracuje 95 tisíc tun odpadu

18. dubna 2014 – Spalovna bude o sto milionů dražší, aby zpracovala víc druhů odpadu

25. července 2014 – Sdružení, která odmítají stavbu spalovny odpadu v Chotíkově u Plzně, uspěla u soudu se žalobami na hejtmanství. Krajský soud v Plzni dopoledne zrušil rozhodnutí Plzeňského kraje, které stavbu spalovny umožnilo. Územní rozhodnutí je tak neplatné a věc musí dále řešit krajský úřad.

6. února 2015 Krajský soud v Plzni vyhověl žalobě ekologických aktivistů, kteří u krajského úřadu napadli stavební povolení spalovny odpadu v Chotíkově u Plzně. Na projekt za více než dvě miliardy korun už bylo loni zrušeno územní rozhodnutí a nyní spalovna podle všeho přijde i o stavební povolení.

27. února 2015 –  Stavba spalovny odpadu v Chotíkově na Plzeňsku se zastavila. Plzeňská teplárenská už totiž obdržela rozhodnutí soudu o zrušení stavebního povolení, a teď proto dokončuje projekt zakonzervování stavby. Proti verdiktu se chce teplárna bránit a podnikne veškeré právní kroky, aby stavba mohla pokračovat.

 

chotikov 04

 

5. března 2015

JEDINÉ O CO TU JDE, JE OBROVSKÝ BYZNYS. To si myslí o dění kolem stavby spalovny v Chotíkově u Plzně odpůrce projektu Milan Reiniger. Teplárna teď práce zastavila, protože soud jí zrušil stavební povolení, a podala také kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Pokud teplárně vznikne škoda, chce ji vymáhat…

CELÝ ČLÁNEK ZDE