Slunce zakryto ze 73%

Už za pár chvil bude možné pozorovat jedno z největších zatmění Slunce v posledních letech. Z jasného slunečného disku zakryje Měsíc více než 73 procent plochy. Díky tomu bude možné na obloze pozorovat krásné kresby sluneční koróny. Tu nemáme šanci za běžných okolností kvůli jejímu velkému jasu prakticky vidět.

Aby nastalo zatmění Slunce, musí mezi něj a Zemi vstoupit Měsíc, který se zrovna nachází v novu. Jediná přirozená družice naší planety zakryje sluneční disk buď zcela, nebo částečně. Tento astronomický jev doprovází několik charakteristických prvků.

Kromě výraznější záře sluneční koróny, tedy žhavých plynů unikajících z fotosféry Slunce, se mohou na obloze objevit uprostřed dne také hvězdy a dokonce i některé planety. Kromě setmění může dojít také k ochlazení.

Zatmění Slunce mohou doprovázet také neobvyklé reakce zvířat, která se často cítí zmateně a dezorientovaně. To je i jeden z důvodů, proč byl tento astronomický jev v minulosti spojován s různými náboženskými událostmi a byly mu přisuzovány mystické významy.

Tmavá plocha Měsíce začne ukrajovat jasný sluneční disk na obloze v 9:37, fáze největšího zatmění se zakrytím více než 73 procent plochy Slunce má nastat v 10:45. Jediná přirozená družice Země pak opustí sluneční disk v 11:57.

 

Jak na částečné zatmění slunce zareagovaly meteorologické přístroje na Šumavě se dozvíte na pocasi.sumava.eu 

 

Více na http://www.novinky.cz/

 

 

KOMENTOVANÝ PŘÍMÝ PŘENOS zatmění slunce SLEDUJTE ZDE

 

nezapomeňte ani na NAŠE WEBKAMERY   WWW.WEBCAM.SUMAVA.EU