Třetí Tajtrlík bude pestrý

Dva úspěšné ročníky už má oblastní festival dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů z Pošumaví za sebou. Třetí “Sušický TAJTRLÍK”  proběhne už tuhle středu,  25. března v sušickém kině.

 

tajtrlik sušice 2

 

 

 PODROBNÝ PROGRAM PŘEHLÍDKY:

SUŠICKÝ TAJTRLÍK 2015 – 3. ročník

25.3.2015 od 14:00 do 20:30 hod.

Kino Sušice

Přehlídku pořádá Johan o.s. – kulturní centrum Plzeň ve spolupráci se Sušickým kulturním centrem Sirkus

Jedná se o oblastní festival dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů z Pošumaví, který je zároveň postupovou přehlídkou s výběrem do krajského kola, který pod názvem Tartas, proběhne 24. – 26.dubna v Dobřanech. Součástí festivalu je také povídání pozvaných odborných lektorů (Iva Faltusová a Jakub Doubrava) s vedoucími souborů o odehraných představeních.

 

Přehlídka je určena jk široké veřejnosti, rodičům a spolužákům dětí…

Účinkující díky tomu, že budou mít možnost vidět tvorbu jiných souborů, získají cenné zkušenosti. Možnost vystoupit na veřejnosti v opravdovém divadelním prostoru s divadelním nasvícením, před zraky opravdového publika je pro děti kromě zkušenosti také velkou motivací.

Diváci mohou přijít na celou přehlídku i na jednotlivá představení.

 

Největší odměnou pro soubory je postup do krajského kola, ale odměny budou připraveny pro všechny zúčastněné.

 

 

PROGRAM:

13:00 – 14:00 prezentace + zkouška jednotlivých souborů v kině

14:00Zahájení Tajtrlíka

14:05 Sněhurka a sedm trpaslíků / Velhartičtí světáci (40 min.)

Upravený scénář původního scénáře (od neznámého autora) pohádky bratří Grimmů Sněhurka a sedm trpaslíků v nastudování dramatického kroužku ZŠ Velhartice.

Dramatický kroužek při ZŠ Velhartice pracuje již druhým rokem. Soubor tvoří převážně žáci 6. ročníku.

Učinkují:

Královna – Magdalena Voláková, Král – Tomáš Kopelent,

Princ – Ian Selinger, Sněhurka – Barbora Volfová

Lovčí – Natálie Frančíková , Kejchal – Tomáš Zýbek

Klimba – Matyáš Loffelmann, Koktal – Anna Bulková

Šmudla – Barbora Jarošíková, Brumla – Denisa Bursová

Baculín – Dobromila Marková, Stydlín – Otto Homolka

Vypravěč – Dagmar Peřinová, Srna – Tereza Mužíková

Králík – Kristýna Petrželková, Veverka – Otto Homolka

Zrcadlo – Barbora Jarošíková

 

15:55Lakomá Barka / Dramatický TIK ŤAK 2 /SVČ Sušice (24 min)

Pohádka z knihy Jana Wericha Fimfárum. Pravdivá příhoda, která se stala kdysi v Dejvicích, když ještě Dejvice byla vesnice

Dramatický TIK ŤAK (2. skupina) – děti, které navštěvují dramatický kroužek při Středisku volného času v Sušici.

 

15:40Robinson ve snu / Duchové /ZUŠ Horažďovice (15 min)

Inscenace vznikla tak, že Petr přinesl knihu, kterou četl a byl jí zaujat – Robinsona. Začali jsme příběh spontánně rozehrávat, pak ho kontinuálně prožívat v hodinách a nakonec ho zarámovali snovým rámcem – příběh je tedy inspirován osudem Robinsona, ale prolíná se v něm dětská hra a představy – jak by to asi bylo, kdyby….

Soubor Duchové – Petr Noha, Lucie Kotišová, Anna Kotišová, Kateřina Kotišová, Vanda Herzigová, Václav Herzig, Jana Blažková, Vendula Panušková, Joseph Cottiere, Šárka Jindřichová, Markéta Špičková, Nikolka Sulková

Soubor je neustále omlazován nejmenšími dětmi. Má za sebou už několik nesmělých pokusů o divadelní tvary, nejstarší členové chodí do dramaťáku asi tři roky – tedy nedlouhou dobu. Srší dětskou živelnou energií a do všeho se vrhají s chutí a vervou, za jeden školní rok většinou dokončí několik menších vystoupení, práce na větším celku je ale náročná – kvůli rozmanitosti skupiny. Letos nám do souboru přibyl z ciziny i Joseph, který skvěle ovládá hlavně jazyk anglický…

 

16:15 – Variace na Karkulku / Rebelové /ZUŠ Horažďovice (15 min)

Camiho Zelená Karkulka nás dovedla k experimentu s tématem Karkulky – následně jsme vybrali poselství spisovatele Perraulta – známá pohádka bez happyendu může ukazovat i na varování dívek před zlými „vlky“, pokud mladá žena sejde z cesty….a jak by to vypadalo, kdybychom variovali téma různými typy Karkulek a vlků?

Soubor Rebelové – Jaroslav Panuška, Jan Motl, Radka Jindřichová, Eliška Havlová, Adéla Zálabská, Kateřina Fremrová

Soubor spolupracuje asi tři roky, tvoří ho mladí lidé, co navštěvují dramaťák už 6 let ale i lidé, co přišli nedávno. Parta je malá a plná individualit s hlavami plnými nápadů.

 

16:55 – Červená Karkulka / Loutkový kroužek Dlouhá Ves (15 min)

Klasická pohádka bratří Grimmů „Červená Karkulka“upravená dle možností divadélka.

Loutky: maminka a Kašpárek-Anežka Lavičková

Karkulka – Barbora Krýslová

Vlk – Nikola Skypalová

Holub – Natálie Šebelíková

Myslivec – Kamila Skypalová

Jedná se o dětský soubor ,který byl založen v roce 2004 při ZŠ Dl. Ves jako „Loutkový kroužek“,kam dochází především žáci této školy.

 

17:55 – O pyšné dívce jménem Ajoga / Dramatický TIK ŤAK 1 /SVČ Sušice (9 min.)

Nanajská pohádka vypráví o dívce Ajoze, která byla velmi krásná, ale také pyšná a líná.

Dramatický TIK ŤAK ( 1. Skupina) – děti, které navštěvují dramatický kroužek při Středisku volného času v Sušici.

 

17:50 – Momo a ukradený čas / Korálci /ZUŠ J. Kličky Klatovy (45 min.)

Děvčátko Momo žije sama ve zřícenině starověkého amfiteátru. Umí lidem naslouchat jako nikdo jiný, a tak si získá mnoho malých i velkých přátel. Jednoho dne však vyvstane mnoho otázek… Kam se poděl čas? Kde se skrývá? Komu jsme ho prodali?

Učinkují:

Jan Bytel, Josef Beneda, Aleš Matějka, Jakub Mazán, Vojtěch Klimeš, Adéla Hyťhová, Adéla Kmeťová, Eliška Hošková, Natálie Bláhová, Kornélie Schejbalová, Hana Štruncová, Simona Ježková, Barbora Škabradová,

V souboru Korálci se spolu scházíme již pátým rokem. Máme rádi improvizace, práci na příbězích a společné prožitkové víkendy. S Momo jsme zažili velké půlroční dobrodružství.

 

18:50 – Zakázané holky / Týnom – Tánom / ZUŠ J. Kličky Klatovy (30 min.)

Příběh o velkém přátelství, nenaplněných láskách a smutné době. …Co to je svoboda?… Proč krásné princezny umírají mladé? …Nikdy jsme netušili, kolik je na světě skvělých lidí, než přišlo tohle…

Učinkují:

Eliška Červená, Amina Maryam Koucha, Eva Petrová, Tereza Petrová, Šárka Bělochová, Jan Malát, Barbora Samohejlová, Darina Korčíková, Simona Martykánová, David Nakládal, Adéla Sýkorová, Jan Raytmayer, Barbora Holá, Vojtěch Klimeš, Klára Vitáková, Veronika Krotká

Soubor Týnom Tánom funguje v klatovské ZUŠce již šestým rokem. Jeho členky a členové prožívají pospolu nejen slasti a strasti středečního „dramaťáku“, ale pravidelně utužují kolektiv na různě tematicky zaměřených víkendových soustředěních či výletech. V letošním roce dozrál čas (i soubor) pro vážnější téma.

 

19:20 – Povídání s lektory, pro děti připraven program v sále

20:20 – Zakončení Tajtrlíka

 

 

Přijďte i vy podpořit mladé umělce!

 

-red, jd-