mesto

Škody po vichřici ve Vimperku

V lesích v okolí Vimperka popadaly stovky stromů. Špička stromu poničila plot v městském psinci, strom poničil pergolu u LDN

 

 

Pracovníci společnosti Městské lesy Vimperk v těchto hodinách monitorují škody, které v 1360 hektarech lesa, o které se starají, způsobil noční vítr. Podle jednatele společnosti Stanislava Hlavy padly vlivem vichřice stovky stromů.

 

„Odhadl bych to zhruba na tři sta kubíků. Je to ale hrubý odhad. Přesné škody budeme zjišťovat v následujících dnech,“ uvedl Stanislav Hlava.

Podle Jana Krále, jednatele společnosti Městské služby,s.r.o. způsobil vítr přímo ve městě Vimperk minimální škody. Špička stromu se ulomila v Cejsicích a spadla na cestu, ta je již odklizená.

Strážníci Městské policie Vimperk řešili případ, kdy spadl strom na jednu z budov LDN v areálu vimperské nemocnice. „Strom poničil pergolu, plot a okap. Strom i škody jsme společně s pracovníky Městských lesů odklidili,“ uvedl Peter Macorlík, vrchní strážník Městské policie Vimperk

Další ulomená špička smrku spadla v areálu městského psince a poničila plot. „O dalších škodách nevíme. Zatím ale nemáme zprávy z celého města. Zásadní škody bychom měli hlášené,“ uvedl Jan Král.

Všichni pracovníci společnosti Městské služby, s.r.o. jsou od rána v terénu a snažili se pomocí posypu či prohrnováním zpříjemnit cestu řidičům a chodcům.

„Ještě v půl šesté bylo počasí v pořádku. Během půl hodiny, ale nastala nečekaná aprílová kalamita. V tuto chvíli už je ve Vimperku vše v normálu,“ uzavírá Jan Král.  

 

(tz,vpk)