Řemesla i voní a chutnají

Hlavně taková, která jsou spojena s kuchařinou. To vědí dobře i děti a pedagogové ze sušické praktické školy, kteří každoročně do  svého Dne řemesel zařazují “výrobu” nějaké té dobrůtky. A nejinak tomu bylo i letos.

remesla 3

 

 

Pátek 27. března byl celý zasvěcen vyrábění. V letošním roce probíhal Den řemesel ve spolupráci s pátým ročníkem základní školy TGM a děti si tedy mohly vybrat z více možností, kterým se mohly věnovat. Všechny činnosti byly zaměřeny na jaro, na Velikonoce.

V jedné třídě děti vyráběly pomocí techniky patchwork, polystyrenových vajíček a žluté stuhy roztomilá střapatá kuřátka. Ač se zdá být technika poměrně náročná, všichni ji zvládli.  Hotový výrobek – kuřátko sloužilo jako zápich do květináče, nebo jako ozdoba velikonočního stolu.

Další skupina na téma “Jarní náměty” vytvářela z kartonu králíky, které pomalovala, ozdobila a připevnila ke špalíčku ze dřeva. Protože všem šla práce pěkně od ruky, stačili si ještě nápaditě ozdobit vyfouklá vajíčka a vyrobit jednoduchý košíček z proutí, kam vajíčka naaranžovali.

V jiné pracovní dílně děti vyráběly krásné korálkové náramky na ruku. A nevyráběly jen dívky, ale zapojili se i chlapci, kteří vyrobili barevné ‘šperky’ pro své nejmilejší. Náramky se moc povedly a dívky je hned využily a pyšnily se jimi po celý den. Navíc si ještě všichni stihli vyrobit zajímavě zdobená velikonoční vajíčka z novin a ubrousků.

 

remesla 5

Část řemeslníků se věnovala jarně – velikonoční výzdobě: nápadité výrobky z kartonů od vajíček a polystyrénových koulí ve výsledku vypadaly jako slepičky, vajíčka… prostě to, co k Velikonocům tradičně patří.

V letošním roce byla, hlavně pro kluky, připravena i vyloženě “chlapská” dílna, kde pracovali s pilkou, hoblíkem, smirkovým papírem, svěrákem. Šikovní řemeslníci si vyrobili záložku, naviják, ba i náročný příložník.

Samozřejmě a už tradičně je velmi oblíbenou “dílnou” Dne řemesel, na jejíž výtvory se těší bez rozdílu všichni, je vaření. I v kuchyni pochopitelně vládla jarní velikonoční nálada a kuchaři upekli jarní nádivku s čerstvými kopřivami – ty děti aktivně s nadšením hledaly, i když počasí nenasvědčovalo tomu, že by našly jiné, než trochu přemrzlé. Ale našly, a ‘sekanina’ měla správnou barvu i chuť (podpořenou voňavým uzeným 🙂 ).

 

Všichni měli radost z povedeného dne, žáci praktické školy z úspěšného zvládnutí pro ně mnohdy nových věcí. Potvrdilo se, že šikovné ruce a dobré nápady potřebují hlavně dobrou vůli a pak – pak jde vše.

-hh-

 

{gallery}susice/2015/04_duben/remesla_2015/{/gallery}