V bývalé porodnici bloudí duše pacientů dodnes

Premiéra SVATÉHO MIKULÁŠE v Sušici JE DNES 17. 4.  ve 20 hodin

 

mikulas 7  mikulas 2

mikulas 1

 

Absolventský film režiséra Petra Smazala  je tady – v místě, kde vznikal se právě dnes odehraje jedna z jeho posledních premiér. Svatý Mikuláš je bývalý ústav, v němž údajně dodnes bloudí duše pacientů. Skupinka studentů se vydala zjistit pravdu…

 

ZVEME VÁS DO KINA  A PTÁME SE AUTORSKÉHO TÝMU:

 

mikulas 2  mikulas 3

 

Dnes je datum premiéry v Sušici – je zvolen náhodně, nebo má souvislost vzhledem ke skupině tvůrců a okolnostem vzniku filmu (psali jsme ZDE), například s původním datem založení amerického United Artists?*

 

Premiéra v Sušici nebyla zvolena s žádným vyšším důvodem – datum jsme probírali společně s vedením sušického kina, které nejbližší volný termín mělo právě v tento den.

 

 

 

Symbolické je pro nás dostatečně to, že se bude jednat o projekci v místě vzniku filmu. K Sušici jsme si za dobu natáčení vytvořili skutečně kladný vztah. Mnoho místních obyvatel nám pomáhalo, drželo palce, místní složky zdravotní služby nám zachránily režiséra, když zkolaboval, a místní policie nám chránila záda, když jsme natáčeli v rozbořené porodnici. To je dostatečná motivace, proč udělat premiéru v Sušici. Nemluvě o tom, jak moc nám pomáhalo samotné kino v rámci postprodukce.

 

Kdo z autorů bude přítomen?
Na slavnostní premiéru přijede režisér Petr Smazal, z herců hlavní protagonistka Daniela Alfonzová, dále pak Karel Pilný a Václav Šindelář. Produkci zastoupí výkonná producentka Michaela Chlumčanská a produkční Kateřina Menclová.

 

mikulas 5  mikulas 6

 

 

Kde se všude natáčelo?
Natáčelo se v Plzni a v sušické porodnici. Část filmu, ve které ukazujeme funkční ústav, jsme exkluzivně jako poslední filmaři natáčeli v Bohnicích v areálu, který je v rekonstrukci a bude sloužit pacientům. Dříve se v něm ale natáčelo (např. Miloš Forman).

 

 

Proč právě Sušice? Kdo z autorů má k městu a místu nějaký vztah?
Petr Smazal má vztah k Sušici, protože zde poznal svého kolegu Ladislava Plecitého, se kterým natáčel jeho studentské filmy (včetně toho absolventského) jako asistent režie. Sušici vybral původní produkční, který se v tomto městě narodil – Martin Dominik Košťálek.

 

 

 

* (pozn. : UA – filmové studio nezávislých umělců, které bylo původně v tento den založeno před 96 lety známými osobnostmi amerického filmu – CH. Chaplinem, D. Fairbanksem, M. Pickfordovou a režisérem D. W. Griffithem)

 

 

Přijďte dřív a zůstaňte déle!

-program premiéry-

 

19:00 – posezení v kinokavárně 

 

20:00 – úvodní slovo režiséra, pozvánka na film

 

20:05 – Film

 

21:05 – závěrečná beseda s tvůrci