Jubilejní Šumava se světovou premiérou !

Po dlouhé zimní přestávce se opět roztočí seriál podniků Mistrovství ČR v rally. V pátek 24. dubna bude v Klatovech odstartován jubilejní 50. ročník Rallye Šumava Klatovy a 24. ročník Historic Vltava Rallye Klatovy.

Na účastníky čeká ve dvou dnech celkem 12 rychlostních zkoušek měřících 150 km.

r5

 

Ale kromě jubilea je jedna událost, která bezesporu do Klatov přiláká zraky všech fanoušků světového rallysportu. Šumavská soutěž bude místem světové závodní premiéry nového speciálu z dílen Škoda Motorsport. Po veleúspěšném voze Škoda Fabia S 2000, dominující v celé řadě národních šampionátů a ověnčené i vítězstvím v Asijsko-pacifickém šampionátu se na šumavských tratí poprvé v ostrém nasazení představí nová škodovácká zbraň. Se starovním číslem 1 sjede v pátek z rampy vůz Škoda Fabia R5 s posádkou Jan Kopecký a Pavel Dresler v barvách týmu Škoda Motorsport.

 

Ale i další přihlášení slibují kvalitní podívanou. S dvojkou se na tratě vydá vůz Citroen DS3 R5 pilotovaný Bryanem Bouffierem, startující v barvách Gemini Clinic Rally Team s podporou továrny Citroen, která si zřejmě chce porovnat výkon svého vozu s novou Fabií hned při prvním nasazení. O přední místa se budou chtít poprat i další – téměř domácí Václav Pech s Mini Cooperem, Jan Černý , Pavel Valoušek, Jan Jelínek a Martin Vlček s Fabiemi S 2000 i další západočeský jezdec Jan Sýkora s Fiestou R5. Vozy specifikace WRC v Klatovech představí Roman Odložilík ( Subaru Impreza WRC), Daniel Landa a Karel Trněný ( Fabia WRC), Jan Dohnal (Ford Focus WRC) a Věroslav Cvrček ( Octavia WRC).

Kvalitní zastoupení je i v dalších třídách.

Celkem je přihlášeno 68 posádek, které odstartují v pátek v 17.00, v sobotním cíli je první posádka očekávána v 17.20.

 

asin

 

Ještě před účastníky Rallye Šumava Klatovy se na trať vydají posádky 24.Historic Vltava rallye Klatovy. Závod se jede jako součást Mistrovství Evropy v rallye historických automobilů a tak se v Klatovech potká celá evropská špička složená z posádek z 9 zemí.

 

Mezi hlavní favority se bezesporu řadí Švédové Mats Myrsell , Valter Christian Jensen a Anders Johnsen na vozech Porsche 911 RS, další Švéd Tony Jansson s vozem Ford Escort RS 2000, Wirtmann (HUN) s totožným autem a další. Z českých jezdců je zatím s otazníkem start Jiřího Navrátila s nádherným Fordem Sierra RS Cosworth. Určitě se ale objeví Jiří Jírovec ( BMW M3 ), Jan Krejča a Břetislav Enge ( oba Škoda 130 LR), Jiří Jevický ( Mercedes 190 E), bratři Hejhalové ( Škoda 110 L) a další. Celkem je přihlášeno 54 vozů, start je v pátek 24. dubna v 15.30, do cíle by měla první posádka dorazit v sobotu v 15.39.

 

myrsell

 

Doplňkem letošní Šumavy je Rallye Šumava Legend, kde se divákům představí 14 historických vozů, které brázdily závodní tratě v minulosti. Zde je největší zajímavostí vůz Škoda 160 MTX z dílen československého podniku Metalex pilotovaný Stanislavem Kafkou.

 

krejča

 

Trať společná pro obě soutěže má pro letošek několik novinek.

 

Páteční etapa je po startu na Náměstí Míru zahájena už tradičně Činovským okruhem, který se však letos poprvé v historii jede obráceně. Následují dvě klasické erzety – Svrčovec -Řakom a tradiční RZ Buková- Kdyně s průjezdem přes Koráb.

Poté je zařazena další novinka – městská speciálka startující na Erbenově náměstí, která zavede závodní speciály i do klatovských ulic. poté následuje opět dvojice Svrčovec- Řakom a Buková- Kdyně . Cíl první etapy je v Janovicích.

 

I druhá, sobotní etapa se skládá ze šesti RZ. První je 25 km dlouhá rychlostka se startem v Žichovicích a cílem v Dobrši. Po ní se posádky přesunou na RZ Hoslovice-Mačice a celé „kolečko“ zakončí zkouška Lipová Lhota – Čejkovy. Po přeskupení v Janovicích se odpoledne jedou ty samé rychlostní zkoušky ve stejném pořadí. Cíl obou soutěží bude opět v Klatovech na Náměstí Míru.

 

Veškeré další informace – startovní listiny, mapy RZ i časový harmonogram obou soutěží najdete na www.pamk.cz

 

 

 

Foto: Škoda Motorsport, Antonín Šíma ( fototony.cz)

Text: doc