Učili se od Napoleona i Agathy Christie

Americká učitelka

Nechi Fullerton čelila nejrůznějším otázkám vimperských školáků

am ucitelka 3

 

O tom, že základní škola Smetanova je příznivce, častým iniciátorem, pořadatelem a vůbec využivatelem nejrůznějších vzdělávacích projektů, píšeme poměrně často. A rádi. Protože „škola hrou” v tomto případě dostává nový smysl a není jen plytkým heslem. Mgr. Jana Doležalová má za sebou, společně se ‘svými’ dětmi mnoho takových, velmi úspěšných projektů. V tomto případě si ale pod úspěchy nepředstavujte jen medaile, poháry a vítězství v oficiálních kláních – úspěchem je totiž v první řadě velký zájem dětí o účast ve školních projektech a především hodnota znalostí a dovedností, které si z nich s sebou dále nesou.
Další příležitost, jak zatraktivnit výuku, tentokrát hodiny angličtiny, využila Jana Doležalová pro žáky pátých až devátých ročníků v těchto dnech. V hodinách přivítali paní Nechi Fullerton.

 

Nechi Fullerton, učitelka, která žije v Arkansasu v USA, tráví právě toto období spolu se svou dcerou na dovolené ve Vimperku.

„Nechi Fullerton Nabídla naší škole možnost uspořádání besed. Samozřejmě jsme rádi přijali využili v plném rozsahu a tak se žáci pátých, šestých, sedmých a devátých tříd mohli dozvědět mnoho zajímavostí nejenom o životě a školství v USA, ale i o Velké Británii, kde v současné době dcera paní Nechi studuje na univerzitě.
Pro žáky to byla nejenom příležitost k získání zajímavých informací, ale i k možnosti „sáhnout si naživo” na americkou angličtinu, protože angličtina, která se vyučuje na našich školách, je britská.

 

K dětem se tak dostalo množství informací z opravdového života v USA (a určitě i někteří přehodnotili to, co znají jen z televizních seriálů) a pomohlo vytvořit si obrázek nejen o americkém způsobu života.

Děti zasypaly Nechi Fullerton řadou otázek. Například i tou, jestli je v Arkansasu sníh. Pokud tam totiž napadne, tak jsou školy zavřené, což by se jim samozřejmě moc líbilo. Nechi ráda cestuje, takže i otázka, která země se jí líbí nejvíce, byla tématem pro besedu. Děti byly překvapené, když se dozvěděly, že za nejkrásnější zemi Nechi považuje Českou republiku a Vimperk je Nechi druhým domovem. Je jí u nás tak krásně, že do Vimperka přijela již po páté a na další návštěvu se chystá v listopadu. Myslím si, že žáci odcházeli obohaceni nejen novými informacemi, možností komunikovat v anglickém jazyce, ale podněty k zamyšlení po chvále našeho města, krásných barevných domech, pochvale naší školní jídelny – prostě toho, co si my v běžném životě vůbec neuvědomujeme,” doplnila k návštěvě Nechi Fullerton Mgr. Jana Doležalová.

 

am ucitelka 1  am ucitelka 2

 

To ale zdaleka není jediné zpestření školních hodin a vzdělávání, které ‘Smetanka’ absolvuje. Když jsme u té angličtiny – docela nedávno tu proběhl projektový den What can we learn from Famous Europeans? v režii pražské jazykové školy, se kterou má Vimperk letitou výbornou spolupráci. Slovem projekt se v této škole opravdu neplýtvá a když už je o něm řeč, můžete si být jistí, že opravdu stál za to.

 

 

Napoleon, Agatha Christie i Bach…

projektovy 7Tenhle den byl pro děti ze ZŠ Smetanova vážně nevšední. Celý ho měla na starosti už zmíněná jazyková škola Channel Crossings z Prahy, díky které se právě vimperská základka dostala k projektu Škola bez hranic financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. To jí dalo značné možnosti v oblasti rozvoje jazykových kompetencí žáků. Jednou z nich byla právě příležitost uspořádání projektového dne.

Mgr. Jana Doležalová:
„Na tento den museli i žáci být dopředu připraveni, motivováni a vybaveni, i když dopředu vůbec nevěděli, co je čeká. Jedinou podmínkou účasti bylo zapomenout na český jazyk a plně se pokusit využít svých anglických jazykových znalostí, schopností a dovedností a domluvit se s rodilými mluvčími, kteří na naši školu přijeli. Měli tak možnost strávit den s cizinci z USA, Nového Zélandu a Jihoafrické republiky. Ti však zavítali do školy jako Napoleon, Bach, Agatha Christie nebo archeoložka Mary Leakeyová. V malých skupinách po patnácti žácích se pak s těmito osobnostmi postupně seznamovali, přičemž si pod jejich vedením vytvářeli svoji vlastní zemi, ve které zavedli vlastní pravidla, hymnu, vlajku……A tak nám ve škole vznikaly země jako Art Land, Chocoland, Little Day Land, Happy Sun Land, Hottland….
Den byl opravdu velice náročný až do úplného závěru, kdy žáci museli svoje vysněné země a jejich pravidla obhájit při závěrečné prezentaci jednotlivým osobnostem.”

Byla to jen práce, nebo i zábava?
„Samozřejmě byl i veselo, bez toho by to nešlo, žáci rozhodně lépe vnímají a „učí se” při uvolněné a pohodové atmosféře, než strnule jako v posluchárně. Příležitostí k zasmání se bylo dost, mezi ně patřila i samotné tečka za celým dnem. Tou bylo rozdávání certifikátů jednotlivým žákům, při kterém jsme se všichni opravdu nasmáli, protože certifikáty rozdávali cizinci a některá jména žáků – v jejich podání s anglickou výslovností – působila velice vtipně. Takže jsme museli být i dost ostražití, abchom vůbec věděli, komu co patří,” komentuje s úsměvem vimperská učitelka projektový den.

Ohlas u dětí na akci byl veliký. Určitě pro ně bylo povzbuzením i to, že poznali že i s málem jazykových schopností je možné v angličtině komunikovat a dostali nový impuls ke svému vzdělávání. Spokojeni byli určitě i rodiče – …”hodně dětí se totiž pak ve škole přiznalo, že projektový den je natolik vysílil, že večer usnuly v osm. Já ostatně také,” dodává Jana Doležalová s úsměvem.
Připomínkou krásně prožitého dne s angličtinou jsou mimo samotných zážitků i práce žáků, které zdobí chodbu před učebnou anglického jazyka.

Originalita projektů a společných akcí přesvědčuje neustále o tom, že efektivně učit se dá i zábavně a Komenský by měl rozhodně radost, že jeho ‘škola hrou’ je v tomto případě velmi správně pochopena. Ostatně, o přínosech podobných akcí svědčí i úspěchy žáků v nejrůznějších aktivitách, nejen v anglických (např. projekt týkající se finanční gramotnosti).

– as, jd-

 

{gallery}vimperk/2015/duben/dolezalova_projektovy/{/gallery}