Jak se nedostat až k exekuci

Den finanční gramotnosti

Jak se nedostat do takových problémů, že hrozí až exekuce, ale i jiná témata související s financemi a finanční gramotností vůbec, byly předmětem celodenní „výuky” na ZŠ Smetanova ve Vimperku. Projekt finanční gramotnosti tady probíhá už několik let a nejen teoreticky – děti se učí i poznáním v praxi, co všechno vlastně svět financí obnáší.

 

fingram 12

 

 

Více ke Dni finanční gramotnosti Mgr. Jana Doležalová:

“I v letošním školním roce jsme měli vyčleněný jeden den, kdy se na celé škole učilo jinak. Téma finanční gramotnost, kterému se věnujeme intenzivně již od prvního ročníku, totiž bylo v tento den společné pro celou školu. Vzhledem k tomu, že i doba je nám nakloněna, máme celou řadu možností, odkud materiály a inspiraci čerpat. Jednak jsme partnerskou školou projektu Rozumíme penězům, díky kterému si již minulý školní rok žáci zakládali rodiny. V letošním školním roce začaly tyto rodiny hospodařit.

Ne každé rodině se však dařilo hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. V lepším případě hledaly možnost investic, pokud však jejich rozpočet byl schodkový, určitě byli členové rodin rádi, že mezi ně zavítali zástupci ČSOB – Jiří Zídek a ing. Jana Vítovcová a poradili jim v této svízelné situaci. Protože oblast bankovnictví je pro žáky velice zajímavá, tento týden jsme zahájili exkurze v ČSOB, aby vše žáci viděli ‘naživo’.

fingram 9

Nikdo by si v budoucnu nepřál dostat se do situace, že mu hrozí exekuce. Proto asi při besedě s  exekutorem Mgr. Košinou bylo v sále naprosté, přímo „hrobové” ticho.

 

Trocha podnikavosti také neuškodí, a tak si žáci vyzkoušeli program společnosti, kterou založil pan Baťa, Junior Achievement – podnikavost a výroba propisek.

 

fingram 8

 

 

Ať už to byli žáci prvního stupně, kteří vytvářeli plánky bytu, vyměřovali jeden metr čtvereční nebo žáci devátého ročníku, kteří museli pochopit, že pokud chtějí něco budovat – a to nejenom ve světě financí – tak musí mít pevnou základnu, všichni si tento velice užitečný den užili.”

 

-red, jd-

 

{gallery}vimperk/2015/duben/financni_gramotnost/{/gallery}