Srdce pro maminku

Nezapomeňte dnes maminkám říci, jak moc je máte rádi!

DEN MATEK  je oficiálně stanoven na druhou květnovou neděli. Začal se slavit v roce1923 díky Alici Masarykové, v jeho novodobé historii se začal veřejně slavit až po roce 1989.

Z historie:

Svátky, které tak či onak vzdávaly hold ženám, mají ve světě dlouhou tradici. Už ve starém Řecku vzdávali poctu ženám – dárkyním života. I později se svátek matek uznával například v Anglii, kde se uctívala tzv. Mateřská neděle (Mothering Sunday). Myšlenka, aby se tento den oslavoval mezinárodně a pravidelně, vznikla ve 20. století. Mělo se tak dít na počest Anny Reevers Jarvisové, která celý život bojovala za práva matek. To bylo v roce 1907 a o pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se o druhé květnové neděli. (cesketradice.cz)

 

Malá pozornost jako dárek potěší každou ženu, tím spíš, když je to dárek od srdce a od milované osoby. Pokud  ještě stále tápete, čím udělat maminkám radost, zkuste zapojit fantazii, jako děti  v lerchovácké družině Pampeliška. Sešly se na tvořivém odpoledni a i když si některé maminky vzaly s sebou, nic to neubralo na kráse a upřímnosti dárku, který vyráběly převážně právě pro dnešní den:

 

mamince 16

Srdce pro maminku

Ve II. oddělení školní družiny Pampeliška se na dalším tvořivém odpoledni  sešlo ve čtvrtek několik dětí  s rodiči a sourozenci, aby se’připravili’ na  jeden z nejhezčích svátků v roce. Právě proto byla ústředním motivem společného tvoření právě srdíčka. Z roliček papíru, drátů, korálků, malovaná, zdobená…  Sluníčko nakukující do modré školy oknem tak vidělo, jak chvíli tvořily děti, občas vypomohli rodiče a sourozenci  a při dobré náladě jim šla práce pěkně od ruky a dárky se hromadily…

“Srdíčka byla krásná, podařená, zářila pestrými barvami, bylo vidět, že autory jejich dílo skutečně bavilo. Děkuji všem, kteří spolu  s námi trávili hezké chvilky a přeji jim, aby jejich srdce i nadále zůstala vstřícná a otevřená,” doplňuje s úsměvem vychovatelka družiny Helena Pojarová Tesařová.

 

mamince 8

 

Všem maminkám také  my, z redakce www.sumava.eu, přejeme, aby pouto, které  navždy změnilo jejich život, bylo stále pevné, plné lásky a čisté, jako ten nejvzácnější diamat.

 

{gallery}susice/2015/05_kveten/srdce/{/gallery}