Pochybení Jihoseparu

Do konce srpna musí Jihosepar zlepšit skladování odpadu.

 

Na základě upozornění občanů Vimperka, řešili úředníci Městského úřadu ve Vimperku situaci, ke které došlo v třídírně odpadů firmy Jihosepar ve Špidrově ulici, ve Vimperku.

 

„Občané Vimperka nás upozornili, že tam není vše úplně v pořádku a požádali nás o kontrolu,“ vysvětluje Jaroslava Martanová, starostka Vimperka. Zřizovatelem třídírny odpadů je Krajský úřad Jihočeského kraje – tedy státní správa a nikoliv samospráva, proto vimperští úředníci na problém upozornili Odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihočeského kraje a iniciovali svolání kontrolní prohlídky. Té se zúčastnil majitel provozovny, zástupce stavebního úřadu ve Vimperku, zástupce Hasičského záchranného sboru z Prachatic, zástupce Krajské hygienické služby, zástupce Odboru životního prostředí Městského úřadu Vimperk a nakonec zástupce Odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihočeského kraje „Z výsledku vyplynulo, že zpevněné plochy v areálu provozovny třídírny odpadu Jihosepar a.s. jsou užívány jako plochy skladovací, což je dle názoru stavebního úřadu Vimperk v rozporu s ověřenou projektovou dokumentací a kolaudačním souhlasem,“ upozornila na pochybení Jaroslava Martanová, starostka Vimperka. Příčinou toho jsou dle vysvětlení majitele provozovny problémy se zajištěním dostatečného počtu pracovníků na třídící lince, čímž došlo k nahromadění neroztříděných plastových obalů mimo provozní budovy.

 

„Majitel provozovny byl stavebním úřadem vyzván k uvedení provozovny do souladu s uvedenými dokumenty ve lhůtě do konce srpna letošního roku,“ uvedl Jiří Cais, místostarosta Vimperka.  

 

(tz,vpk)