annin

V Anníně se otevírá nové Sklářské muzeum

V neděli 21. června 2015 se pro veřejnost otevře nový zajímavý turistický cíl v údolí Otavy v Anníně, v historické budově staré sklárny. Soukromé sklářské muzeum bylo vybudováno v bývalých provozech leštírny broušeného skla a představuje průřez produkcí sklárny, jejíž historie se začala psát již v roce 1796 a která patří k nejstarším nepřetržitě pracujícím sklářským provozům v Evropě.

annin

V Anníně vzniklo muzeum, ve kterém se industriální charakter prostoru nenásilně snoubí s křehkou krásou barevného i křišťálového skla a kde se hned vedle mohou návštěvníci seznámit s živou výrobou broušeného skla.

Otevřením nového muzea dostává annínské sklo po dlouhých desetiletích úvah a projektů se konečně důstojný prostor, ve kterém se představuje ve své kráse a mnohotvárnosti. Některé exponáty budou pro širší veřejnost nepochybně překvapením, protože se již dávno zapomnělo na to, že Annín nebyl vždy jen výrobce skvělého broušeného skla.

 

Nejstarší skla v nové expozici pocházejí z počátku 19. století a nejmladší z doby nedávno minulé. Mezi zhruba 200 exponáty mohou návštěvníci vidět například alabastrová skla z doby kolem poloviny 19. století ve stylu druhého rokoka. Vedle nich také bohatou paletu skla v historizujících stylech z druhé poloviny 19. století. Jsou to proslulá malovaná skla dekorovaná na povrchu zlatým irisem, který byl specialitou sklárny, stříbřená skla a další. Zajímavou skupinou exponátů jsou pohárky a číšky na likéry či poháry na víno z první čtvrtiny 20. století. A samozřejmě je zde i broušené sklo v mnoha jeho podobách od počátku 20. století do počátku 21. století. Některé předměty jsou naprosté unikáty. Skleněné předměty pak doplňují i dokumenty instalované na panelech, na nichž se mohou návštěvníci seznámit s historií sklárny.

Nově otevřená expozice historického skla je zatím jen první částí muzea, druhá bude otevřena v příštím roce v rozlehlých prostorách dnes již nefunkční brusírny a její expozice se zaměří na techniky a historii broušeného skla. Muzeum má po dohodě bezbariérový přístup a je zde i dětský koutek.

 

Slavnostní otevření muzea se koná v sobotu 20. 6. 2015 ve 14 hodin v Anníně č.p. 47, Dlouhá Ves

 

Bližší informace na stránkách annínské sklárny: www.annin-glass.cz

event.: PhDr. Jitka Lněničková, kurátorka – tel. 723 203 170