Bouřky vyvracely stromy, komplikují dopravu

Očekávané ochlazení  s noční změnou počasí nebylo až tak silné, zatímco  vítr, prudký déšť a bouřky ano.  Následky  počasí komplikují dopravu ještě v dopoledních hodinách na mnoha místech ČR,  potíže se nevyhnuly ani železniční dopravě.

 

strom2

 

Hasiči  vyměnili hadice za motorové pily a od noci  likvidují popadané stromy na silnicích, autech i kolejích.

V noci na středu 8. července , přibližně od půl druhé v noci do osmé ráno evidovalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje v souvislosti s bouřkou přibližně 160 událostí.
 
Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů shrnuje situaci:
Hasiči měli práci se stromy, které popadaly na silnice a bránily tak v provozu. Nejvíce stromů odklidili hasiči na Strakonicku (více než 60 zásahů) a na Písecku (téměř 50 výjezdů). Nemáme hlášené žádné zraněné osoby ani škody na majetku. Přestože i dopoledne  naše jednotky stále ke spadaným stromů ještě vyjíždějí, situace se již uklidnila.”

 

 

Stromy a větve odstraňují v Jihočeském kraji také železničáři. Cestující musejí počítat s komplikacemi na tratích České Budějovice – Tábor – Praha (funguje náhradní autobusová doprava v úseku Tábor – Benešov); na trati České Budějovice -Plzeň, konkrétně v úseku Strakonice – Horažďovice, na regionálních tratích  Tábor-Ražice v úseku Milevsko-Božejovice a na trase Zdice-Protivín-Vráž u Písku-Čížová a na Šumavě v úseku na trati Strakonice-Volary.

Na jihu Čech dnes bude podle meteorologů zpočátku zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se ještě objeví bouřky. Odpoledne začne od západu částečně ubývat oblačnost a srážky budou ustávat. Nejvyšší denní teploty budou 23 až 26 stupňů Celsia, na šumavských vrcholcích kolem 19 stupňů. Vítr bude v nárazech dosahovat přes 50 kilometrů v hodině. (ceskenoviny.cz)

 

 

-red-