Skvosty z Kášterského mlýna k vidění v největší expozici

Návštěvníci Pavilonu skla v Klatovech u Muzea Dr. Karla Hostaše, mají stále  možnost zhlédnout jednu z největších a nejcennějších evropských sbírek skla Lötz čítající více než 500 kusů šumavského skla z Klášterského Mlýna.

sklarna klmlyn 4 sklarna klmlyn 3

Johann Lötz je jako měšťan a rytec skla zmiňován v Kašperských Horách v roce 1798. Vhodně se oženil a v roce 1814 založil na okraji města vlastní brusírnu skla, kde zaměstnával „mnoho brusičů“. Jeho podnikání postupně vzkvétalo, a tak si mohl v roce 1823 najmout od města sklárnu Zlatá Studna, kterou podstatně přestavěl a rozšířil. V roce 1826 se zde stali jeho společníky dosavadní faktor sklárny Josef Schmid st. a jeho syn Josef Schmid ml. Vznikla tak firma „Johann Lötz, Schmid & syn“, která existovala do roku 1830. Tehdy odešel Josef Schmid st. do Bavorska a Lötzovým společníkem zůstal jen Josef Schmid ml. Společníci změnili název firmy na „Lötz & Schmid“ a podnikali společně do roku 1836. Tehdy se Johann Lötz rozhodl pro další krok a pronajal si samostatně sklárnu v Anníně a v roce 1840 se osamostatnil i formálně, když založil firmu „Johann Lötz“. Sklárnu v Anníně pak úspěšně provozoval do své smrti v roce 1844. Tehdy již vyráběl bohatě zdobené sklo ve stylu druhého rokoka, za které získal také cenu na průmyslové výstavě.

sklarna klmlyn 2 sklarna klmlyn 1

Když Johann Lötz zemřel, stala se dědičkou firmy jeho druhá o mnoho mladší manželka Susanne, která stála před úkolem zachovat firmu i v zájmu čtyř malých dětí. Tehdy ale vypršela smlouva na nájem sklárny v Anníně, a tak Susanne Lötzová přesunula provoz na sklárnu Debrník u Železné Rudy a vedla firmu dál již pod později tak proslulou značkou „Johanna Lötze vdova“… VÍCE  o historii proslulé sklárny ZDE (www.pask-klatovy.cz)

 

sklarna klmlyn 7 sklarna klmlyn 6

sklarna klmlyn 7

Unikátní kolekce výrobků šumavské sklárny Lötz je k vidění v nově opraveném pavilonu na zahradě muzea v Klatovech. Vystavované exponáty mají nevyčíslitelnou hodnotu a údajně jsou nejvýznamnější lötzovskou veřejnou expozicí na světě. Nejstaršími exponáty jsou ty z doby okolo roku 1890, které získaly cenu Grand Prix na světové výstavě v Paříží. Napodobují polodrahokamy onyx, malachit, karneol, a symbolizují první vzestup firmy Lötz.

„Sbírka je v evropském kontextu zcela ojedinělá. Exponáty ze soukromé sbírky vídeňského sběratele zahrnují období světového rozkvětu sklárny, to je přibližně od roku 1890 do roku 1920. Každý kus je originál. Sbírku má město zapůjčenou bezplatně,“ uvedla kurátorka expozice Jitka Lněničková. (plzen.idnes.cz)

-red.pm-

Foto: LADISLAV NĚMEC, MAFRA