Kde se pivo pije, tam se …

… nu, pochopitelně – dobře žije! Což potvrdí všichni  ‘pivaři’,  i ti kteří si  půllitr tekutého zlata dávají jen občas na  chuť. Pivo a český národ patří k sobě (ne že by jiný národ ke chmelovému nápoji nepatřil, ale zůstaňme  doma…) a Češi dovedou  dobré pivo náležitě ocenit.

 

pivni slavnosti cih2015 13

A možná i proto, aby dali obdiv k umění sládků dostatečně najevo, pořádali naši předci první  pivní slavnosti. Jejich tradice asi hned tak nezanikne, stejně jako umění  práva  várečného, ač se podmínky od dob královských měst trochu pozměnily.

 

Ve středověku totiž právo vařit a šenkovat pivo měli jen ti měšťané, kteří vlastnili pivní průpěň (pípu?!?). Už tenkrát to byla pěkně výdělečná činnost – národ je žíznivý bez ohledu na dobu – a tak bylo často propojeno s právem mílovým. To bylo něco jako monopol cechu na výrobu a prodej svého zboží  v okruhu jedné míle od hradeb města (volně dle wikipedie).

 

Historie piva je bohatá a zajímavá, ale do té se tady pouštět nebudeme. Jen taková zajímavost: Tezcatzontecatl, Mbaba Mwana Waresa, Yasigi…  Nene, to nejsou překlepy ani přesmyčky – to jsou jména bohů, kteří bývají s pivem a dalšími fermentovanými nápoji, spojováni. Samozřejmě sem patří i známější Radegast! Víte, že svého boha piva mají třeba i Mali a Mezopotámie?  Mnohé další zajímavosti z pivního světa najdete například ZDE

 

 

pivni slavnosti cih2015 38

 

Ale vraťme se na Šumavu, k šumavským slavnostem piva, které v sobotu probíhaly ve Vimperku, na letním parketu KD Cihelna. Přípravy probíhaly,  chlazení chladilo, lavičky se postupně zaplňovaly, první stovka  návštěvníků čekala na své pivko zdarma, DJ a chlapi z kapely Parkán ‘ladili’ až naladili a v prpůběu večera ‘zvedli’ i početné publikum.  A možná v průběhu večera a noci, pod vlivem atmosféry (!) zazněla i  ‘modlitbička pivařů’, kterou už jste možná někde zaslechli:

 

pivni slavnosti cih2015 83

Sude náš, jenž jsi naražený, roztoč se pípa tvá,

buď vůně tvá po všech restauracích a hospodách

a odpusť nám naši dočasnou střízlivost, jakož i my odpouštíme našim číšníkům

a neuveď nás na záchytnou stanici a zbav nás všech protivných abstinentů.

Ámen.

 

 


Na vimperské pivní slavnosti  se podíval i náš fotograf Zdeněk FORMÁNEK:

 

{gallery}vimperk/2015/07_cervenec/pivni_slavnosti/{/gallery}