Co se děje v noci na hradě…?!?

67 8 8 cyrano… to se jen tak někomu zjistit nepodaří! Proč? No třeba proto, že obvykle se jen tak nějaký smrtelník v noci do hradu  nedostane. A i kdyby se nějaký smělec našel, musí počítat s tím, že jde-li bez pozvání, může se dočkat překvapení, která ho budou  hrůzou budit ze sna po celý zbytek života….

 

Ne, nebojte se, to jsou jen typické pohádkové scénáře našich předků. I když je pravda, že každé historické sídlo má své tajemství. Každé má osobité kouzlo, které se někdy (a jen těm opravdu vyvoleným) ukáže, jindy spí  po tisíciletí. Tak co, zkusíte probádat, jaká noční tajemství vám odhalí hrad Kašperk?

 

Určitě to stojí za to a nebojte se – sami na to nebudete, takže i v případě řádění  škodolibých skřítků vám šos z vědra vody vytáhne kamarád :-). A možná právě naopak na vlastní oči uvidíte bytosti milé a laskavé, které  mají od všech škodolibostí a zlomyslnůstek hodně daleko.

 

Noční prohlídky hradu Kašperk jsou vždy očekávanou aktivitou a  návštěvníci se branou jen hrnou. A bude letos ta vaše právě tou “NEJ”?

 

Hrad Kašperk má těch “NEJ” hned několik, namátkou – je to nejvýše položený královský hrad v Čechách (886 m.n.m.), nabízí nejkrásnější výhledy na Šumavu a okolí.  A nejen to. Některé publikace označují Kašperk dokonce za nejstrašidelnější hrad v Čechách.

Příčinou jsou pověsti vážící se k hradu a k jeho okolí. Pověsti jsou opravdu často tajemné a nezřídka k lidem velice tvrdé až kruté. Za každou chybu zde lidé tvrdě zaplatí. Jaké by to bylo, vydat se po setmění na toto tajemné místo, které je opředeno mnoha tajemnými legendami a spojeno s mnoha záhadnými bytostmi?

Jedinečná příležitost prozkoumat tajemství tohoto hradu Karla IV. nastane po západu slunce od 16. do 18. července, kdy se otevřou hradní brány i ve večerních hodinách. Výjimečné výpravy do nitra temné hradní zříceniny za jejími poklady a bájnými tajemstvími čekají právě na vás.

 Uchvacující atmosféra potemnělé hradní zříceniny rozehrává hru světla a stínů, hru plnou tajemství a netušených souvislostí. Hru, jejíž hlavní roli sehrává nejvýše položený královský hrad v Čechách a snad i tajemné bytosti z místních pověstí.  Ale není třeba se bát víc, než je nutné. Průvodcem na této dobrodružné výpravě bude neohrožený dobrodruh a záhadolog kvalit Indiana Jonese. Každý, kdo se vydá na tuto dobrodružnou výpravu, určitě zažije dobrodružství, možná objeví záhadu a třeba se i… nakonec trochu zasměje,” zve  s úsměvem kastelán hradu Zdeněk Svoboda. Koneckonců, on už na hradě pěkných pár stovek nocí prožil a tak ví, o čem mluví…

kasp web2

Poslední pohlazení slunečních paprsků a vládu přebírá noc…

 

Na noční prohlídky doporučujeme telefonickou rezervaci vstupenek na čísle: 376 582 324.

Abyste byli příjemně naaděni, přijďte o trošičku dříve – nedlouhé čekání na výpravu do potemnělé zříceniny návštěvníkům zpříjemní kytaristka Anna Poubová se svým hudebním recitálem, během kterého uslyšíte klasické skladby od renesance po současnost. Takže atmosféra nočního Kašperku nemůže být jiná než příjemná.

 

nocni prohlidky cervenec 2015

 

***

A co dalšího vás čeká v létě na Kašperku?

program leto