Strážníkům soudce udělil pokutu

Případ z loňského prosince se dočkal  rozhodnutí soudu  až nyní.  Podle obžaloby strážníci městské policie neoprávněně spoutali  padeátiletou místní ženu, která je pod vlivem alkoholu slovně napadala, vulgárně urážela.

Ad.:

11. prosince 2014  v půl druhé ráno – podle informací redakce v té době hlídka strážníků MP kontrolovala na nábřeží dvě osoby. V době výkonu této činnosti se v přilehlém baru otevřelo okna a z něj na strážníky začaly padat vulgární nadáky. Z úst  zjevně opilé, strážcům zákona v Sušici dobře známé, ženy, která si tak zřejmě chtěla “vyřídit své účty”, protože  v minulosti byla MP pokutována. Žena i přes upozornění  nehodlala v napadání strážníků přestat a navíc  svůj slovní útok dplňovala vulgárními gesty.

Strážníci se proto vydali do baru, aby ji zklidnili a poučili o tom, jak se má chovat. Žena  ovšem vykazovala značné známky agresivity a opilosti – byla za použití služebních pout vyvedena z baru, převezena na služebnu ke zjištění hladiny alkoholu v dechu, poté k lékařskému vyšetření a zároveň byla zjišťována možnost převozu na protialkoholní záchytnou stanici …

Celý článek ZDE

 


Podle vyšetřovatelů a státního zástupce udělali strážníci chybu, že pouta ženě nesundali po celou dobu, ani po převozu do nemocnice ke zjištění hladiny alkoholu a potvrzení zda je schopná převozu do protialkoholní záchytné stanice, ani poté, kdy ji měli odvézt do místa bydliště, ale vysadili ji až na  Pátečku. Oba strážníky soudce uznal vinnými ze zneužití pravomoci  úřední osoby a potrestal je trestním příkazem (bez nařízení hlavního líčení)  oba pokutou – každý má zaplatit dvacet tisíc korun.

 

Proti rozsudku si oba mohou podat tzv. odpor, poté by bylo hlavní líčení nařízeno (proti trestnímu příkazu lze podat do osmi dnů od doručení odpor, kterým se trestní příkaz zruší a soud nařídí hlavní líčení, ve kterém o vině a případném trestu obžalovaného standardně rozhodne). To  strážníci podle informací redakce chtějí udělat.

 

-red,pm-