Naháči v bazénu, těžké opilcovo ráno…

Informační servis městské policie

Nárůst návštěvníků města v letních měsících gradoval na přelomu prázdnin, městští strážníci měli plné ruce práce s udržováním veřejného pořádku i zabezpečení dopravní situace. Kromě své obvyklé činnosti, která probíhala v několikanásobně vyšší intenzitě, se zabývali zvýšeným množstvím případů ničení veřejného i soukromého majetku. Venkovní večerní akce, při nichž se podává alkohol, jsou tradičně kontrolovány, nicméně návštěvníky, kteří přeberou a přestanou své chování zvládat, není v silách strážníků trvale ‘hlídat’. V plném nasazení jsou jak hlídky, tak kamerový systém.

 

Poškozené auto – první srpnový den nepřinesl radost majiteli auta, které bylo zaparkované v ulici Kostelní. Ráno zjistil, že mu jej někdo značně poškodil. Na místo byla strážníky přivolána státní policie, škoda na vozidle je značně vysoká.

 

Autovraky – výskyt, monitorování a v mnoha případech i likvidace autovraků je někdy dost obtížná záležitost. Kromě toho, že autovraky hyzdí město a často jsou ekologickou hrozbou, je často komunikace s jejich majiteli velmi zdlouhavá a neúčinná, nebo se majitele nepodaří dohledat. V každém případě je vrak nutné zlikvidovat. Stejný osud zřejmě potká „odložené“ Audi A3, které strážníci našli při běžné hlídkové činnosti v ul. Sklářská. Nález vraku zaevidovali a předali odboru investic MÚ k dalšímu řešení.

 

Hlasitá hádka vytrhla z klidu obyvatele Jirchářské ulice 1. srpna dopoledne. Na služebnu MP následně bylo oznámeno, že se v ulici pravděpodobně někdo pere. Hlídka provedla na místě kontrolu a zjistila, že došlo k ostřejší výměně názorů mezi bývalými partnery, kteří se rozcházejí. K fyzickému napadání nedošlo, muž byl v době příjezdu hlídky již na odchodu.

 

Napadený senior v Bořanovicích – k asistenci povolali kolegy z MP policisté, kteří řešili 1. srpna ve večerních hodinách případ napadení seniora. Útočník vnikl na lodžii bytu, kde napadl majitele. Strážníci a policisté agresora zpacifikovali a zadrželi.

 

Kde se vzalo….. – druhý srpnový den v dopoledních hodinách prověřovali strážníci oznámení o údajné nehodě u odbočky na Michlovku. O objasnění situace je požádali kolegové ze státní policie, kteří měli v té době plné ruce práce s jiným případem a v cele pachatele. Strážníci na místě zjistili, že se zde skutečně nachází auto v příkopu, bez osob a dalších stop. Další šetření nehody je již v rukou policie.

 

V paruce mu bylo asi horko – hodinu po poledni 4. srpna strážníci řešili incident v místní večerce, kde se zákazník dožadoval vrácení peněz za zboží. Bohužel ale neměl na zakoupené zboží – paruku černé barvy – paragon a tak mu obsluha nevyhověla. To se mu nelíbilo a dožadoval se neustále výměny nebo vrácení a ustoupil až s příchodem strážníků.

 

Bez povolení prodávat nelze! I nadále se vyskytují případy nejen podomních, ale i ‘kasických’ prodejců, kteří prodávají bez povolení. 4. srpna v odpoledních hodinách byli strážníci na tuto činnost v ul. Rožmberská upozorněni – a vydali se ji prověřit. Hlídka na místě zjistila firemní prodej kuřecího masa, ovšem bez platného povolení. Řidič prý nevěděl, že se tato činnost řídí tržním řádem a po domluvě slíbil, že vše nahlásí majiteli firmy, který by mu napříště měl řádné povolení zajistit.

Zakázaný podomní prodej řešili strážníci o dva dny později v domě ul . Hraničářská. Osoby byly poučeny o platnosti vyhlášky města, která podomní prodej zakazuje, záležitost byla vyřešena domluvou a podomní prodejci se sbalili a odešli.

 

Volání o pomoc – o den později v brzkých ranních hodinách zažili strážníci ‘horké chvilky’, protože v případu, k němuž byli přivoláni, mohlo jít o život. Po půl páté ráno vyslechli telefonické oznámení, že v Domě s pečovatelskou službou naproti gymnáziu někdo volá o pomoc, ale nelze se dostat do domu, protože je všude zamčeno. Hlídka ihned vyjela na místo, kde čekala oznamovatelka. Ta uvedla, že mezitím dveře do domu otevřel jeden z nájemníků a že zjistili, že se jedná o ženu, která upadla a potřebuje ošetření. Strážníci okamžitě zavolali záchrannou službu a do jejího příjezdu setrvali na místě.

 

Měření rychlosti v Zátoni a Horní Vltavici – 6. srpna dopoledne se hlídka MP spolu s P ČR vydala prověřit ukázněnost řidičů do Zátoně a Horní Vltavice. Během akce byli zjištění 4 řidiči, kteří překročili rychlost jízdy v obci. Jejich přestupky na místě vyřešily blokové pokuty.

 

Ztratil se pacient – z vimperské nemocnice v nestřežené chvíli odešel pacient, který se ale z „procházky“ nevracel… Hledal ho nemocniční personál i přivolaní strážníci. Pacient naštěstí nestihl dojít daleko a po půl hodině byl v pořádku nalezen.

 

Ve dvě ráno je ještě noční klid! I když jsou prázdniny a mnoho z nás má dovolenou, vyspat se chceme všichni. Rušení nočního klidu při venkovních akcích a zábavách se do jisté míry dá i tolerovat, ale vyřvávání pod okny ve dvě ráno, to už je moc i na kliďasa… Stížnost na hluk na ulici SNP přijali strážníci v 1:43 hodin 7. srpna. Na místě zjistili, že se jedná o jim známé tři osoby a tyto umravnili do patřičných mezí. Rozjařená společnost si nechala domluvit, zklidnila se a z ulice odešla.

Rušení nočního klidu je téměř standardní záležitostí průběhu služeb strážníků. Jen za první polovinu srpna bylo nahlášeno kolem deseti případů.

 

Naháči v bazénu – „Není nad ranní koupel,“ řekli si dva  místní muži a v pátek 7. srpna před šestou ráno se vydali na místní koupaliště. S plavkami si starosti nedělali, do bazénu skočili nazí. Tím ale jejich exhibicionismus neskončil. Bylo jim to málo a tak začali do bazénu házet různé věci, i části slunečníků. Jejich jednání ale zpozorovali místní obyvatelé a hned dvěma telefonáty upozornili strážníky. Hlídka na koupališti již nikoho neviděla, ale povedenou dvojku dostihla u fotbalového hřiště. Po zjištění totožnosti byli oba muži vykázáni z místa pryč.

 

Těžké opilcovo ráno – sobotní ráno 8. 8. (a pravděpodobně nejen to) bude mít ještě dlouho ‘v mlze’ muž, který skončil v časných ranních hodinách před klubem Calypso na zemi. Krátce po páté hodině na bezvládně ležícího muže upozornil telefonát na služebnu MP. Strážníci u silně podnapilého muže zjistili poranění na hlavě a přivolali záchranku, která ho odvezla k dalšímu ošetření.

-mp, red-