RC Projekt Vodník – ohlédnutí

První ročník RC PROJEKT Vodník je bohužel za námi a tak je čas napsat pár řádků a celé to shrnout.

O to jsme požádali jednoho z organizátorů této akce pana Petra Váchu.

 

 

Pokud budu mluvit za mě, tak to byla zatím nejúžasnější RC akce, které jsem se kdy zúčastnil. A není to dáno tím, že jsem to pořádal, nebo že to bylo u nás, i když zázemí Vodníku na tom mělo velkou zásluhu. Do dnes se mi v hlavě promítá tolik vzpomínek a myšlenek, že ani nevím co napsat. Sjela se fakt super parta lidí, se kterými nebyla o zábavu nouze a užili jsme si opravdu spousty zábavy.

 

Již v pátek, v odpoledních hodinách, se začali pomalu sjíždět lidi ze všech koutů republiky. Byli i tací, kteří přijeli do kempu Vodník už ve čtvrtek, aby si prodloužili víkend. Připravilo se zázemí, kde jsme trávili nejvíce času, když se zrovna nejezdilo. V podvečerních hodinách s pomocí místních a pár hostů jsme šli nachystat do blízkého lesa trať, na které se jel v sobotu hlavní Expediční závod.

 

 

 

Když bylo vše hotovo, nastal čas na volnou zábavu. Rozpálil se gril a táborák a konečně byl čas si v klidu popovídat a seznámit se s lidmi, kteří navštívili Vimperk poprvé. Po jedenácté hodině večer se uskutečnila noční projížďka, kterou absolvovalo asi 20 modelů. Noční projížďky se naskytnou v roce jen zřídka, natož v takovém počtu a bylo opravdu nádherné sledovat, tak obrovský světlený průvod. Když začalo pár jezdců blbnout na nějaké stráni, tak to z dálky vypadalo, jako roj světlušek. Po dojetí, se všichni odebrali pomalu ke spánku, aby nabrali energii na závod.

 

 

 

V sobotu ráno se sjel zbytek soutěžících a já mohl začít s registrací, seznámením s pravidly a odstartovat závod. Do závodu se přihlásilo 39 vozidel a na samotné akci jich bylo k vidění přes 60. Pro zajímavost byla tato akce tímto počtem druhá největší v celé České republice, v naší kategorii, což vnímám jako velký úspěch. Na druhou stranu se nesešlo moc jiných druhů modelů a k vidění navíc bylo pouze 5 člunů, pár terénních nákladních vozidel, rychlých vozidel a jedno letadlo, se kterým místní modelář Petr Polák, předváděl krásnou akrobacii a několikrát sklidil velký aplaus. Ale pevně věřím, že úspěšnost této první akce naláká do příštího roku více modelářů a počet se ještě zvedne i o jiné modely.

 

 

 

Mezitím se 39 soutěžících rozdělilo na 13 týmů a první čtyři týmy se přesunuly na startovní čáry. V lese na ně čekal náročný průjezd 90. branek, rozdělených do 4 sekcí. Zde šlo hodně o připravenost vozidla, jak technického stavu, tak vyprošťovací výbavu, zručnost jezdce a týmové spolupráce. Největší pomocník byl naviják, který byl nutností, mít alespoň jeden v týmu a bez kterého by se to neobešlo. U plno branek se muselo první vozidlo pomocí navijáku vytáhnout a poté zapřáhnout svého kolegu na provaz a pomoci mu vyjet nahoru. Využívalo se úplně vše, od přejezdových plechů, vyprošťovacích kladek po řetězy a provazy. Vzájemně si vozidla pomáhaly při převrácení na kola a myslím, že to byla pro přihlížející moc hezká a zajímavá podívaná. Terén si každý pochvaloval, i přes to že některé místa byly opravdu extrémně náročné. Párkrát se stalo, že se model začal kutálet a skončil 30m dole pod kopcem, což mělo jednou kritické následky pro jednoho soutěžícího s modelem Landrover Defender, kde došlo k velkému prasknutí karoserie, že musel odstoupit ze závodu.

 

 

Závod probíhal do 19. hodiny. Mezitím se u hlavního tábora uspořádala pro otrlé jezdce soutěž v přetahované. Otrlé píši proto, že v této disciplíně se může stát s modelem cokoliv. Hrozí zničení elektroniky, strhnutí ozubených kol v převodovce, překroucení kardanů až po vytržení rámu. Pár nás bylo, včetně mě a bylo to velice zábavné. Někteří si kvůli adhezi nakládali model kameny, aby zvedli váhu a těžiště modelu, někteří byli připraveni olověným závažím, které stačilo za vozidlo jen zaháknout a to je stálo vítězstvím. Mě to stálo povolené čepy na poloosách a jeden stržený disk na unašeči, což mělo za následek, že jsem pár přetahovaných hrabal pouze dvěma koly na levé straně vozidla, ale po rychlé opravě jsem se dohrabal na třetí místo.

 

 

 

Po přetahované a návratu posledního týmu se vyhlásily výsledky závodu a hned poté následovala tombola, ve které vyhrál každý soutěžící doplňky na vozidla, jako jsou hasičáky, přejezdové plechy, háky, gumicuky, kanystry, vyprošťovací kotvy a plno dalšího. Myslím si, že každý odjížděl z této akce spokojený a plný dojmů a to je pro mne největší odměna za mnoho vynaloženého úsilí s celkovou přípravou. Plno lidí si nemohlo vynachválit prostředí kolem Vodníku a už se těší na další ročník.

 

Všem bych chtěl ještě jednou poděkovat za pomoc s přípravami závodu, sponzorskými dary a věřím, že se tato akce stane tradicí.

 

 

Výsledky:

 

EXPEDIČNÍ ZÁVOD

1. J. Ungr 130

2. Z. Gaťák 130

3. J. Ungr ml. 150

4. T. Blatský 170

5. Broňa 220

6. J. Ohlídal 240

7. Romča 250

8. M+M Poschl 300

9. M. Turek, O. Šolc 310

10. Maztekk 320

11. P. Vácha 340

12. F. Marek, M. Čepelák 380

13. M. Gajdošík 400

14. T. Vostrý 420

15. T. Kalina 550

16. Z.Novák 660

17. J. Chrt 770

18. M. Ondruška 800

19. K. Mynář 840

20. J. Charvát 870

21. M. Čepelák ml. 950

22. RCpepa, S. Chvosta 1020

23. M. Šedivý 1050

24. J. Oppa ml. 1080

25. V. Mokrý 1230

26. V.Kalina 1420

27. M. Šolc 1770

28. J. Oppa 1920

29. J.Tydlita 2030

30. Z. Hanzlík 2130

31. J. Šolcová 2450

32. Přemek 3520

33- 39 nedojeli

 

 

 

PŘETAHOVANÁ:

1.Martin Poschl

2.Michal Turek

3.Petr Vácha

 

(red)