Mouřenec láká filmaře stále

 

Mouřenec ve filmu a fimy o Mouřenci

V sobotu 29. srpna v 19 hodin zveme na letošní v pořadí už třetí letní Mouřeneckou noc. Tentokrát s názvem: FILMOVÝ MOUŘENEC aneb Mouřenec ve filmu a filmy o Mouřenci.

jiri strach na mourenci - prosinec 2013 - foto jitka marková

Kostel totiž láká různé profesionální i amatérské filmaře. Před více než 10 lety zde režisér Jiří Strach
natočil část pohádky Anděl Páně, o dva roky později použil záběry z tohoto místa i do pohádky Tři životy. Loni Mouřenec přilákal tvůrce seriálu Policie Modrava.

Kostel se objevil ve 13. epizodě s návzem Vražedné esemesky. Tím ale výčet zdaleka nekončí. Životní příběh mouřeneckého faráře Franze Andraschka se stal námětem pro jeden z dílů cyklu Jana Fischera a Emila Kintzla Zmizelá Šumava.

Na jaře Mouřenec navštívila také Česká televize a natočila zde pořad Živí mrtví z Mouřence, tedy jeden z dílů seriálu pro děti a mládež Záhady Toma Wizarda.

Tyto i další filmové počiny (např. letecké záběry Mouřence, videozáznamy z akcí, …) si v sobotu připomeneme. emil kintzl ve zmizelé šumavě

Diváci se mohou těšit na ukázky a besedu s některými tvůrci. Filmová mouřenecká noc začíná v sobotu v 19 hodin. Hostem bude šumavský učitel, sportovec a pamětník Emil Kintzl, který se podílel na přípravě seriálu Policie Modrava a je hlavním protagonistou cyklu Zmizelá Šumava.

Po setmění, tedy cca ve 20:30, uvede režisér Jiří Strach promítání své pohádky Anděl Páně. Po skončení pohádky je pro zájemce připravená noční prohlídka kostela a kostnice.

Vstupné je dobrovolné a libovolné a půjde na další provoz, údržbu a zvelebení kostela.

 

 

 

Ach, ta škola!

30.8.skolstvi na mourenci 300815

 

Nový školní rok se blíží, a proto poslední prázdninová akce bude zaměřená na školství na Mouřenci. V neděli 30. srpna ve 14 hodin zveme zájemce na speciální procházku po mouřenecké hoře.

Procházka je určená pro všechny, tedy nejen pro školáky, rodiče a pamětníky.

Sraz je ve 14 hodin v kostele svatého Mořice, kde se účastníci dozvědí základní informace a uvidí dobové fotografie a dokumenty z historie mouřenecké školy, která na této hoře byla od 17. století až do roku 1961.

Poté se celá skupina přesune k bývalé škole. Zde je v plánu krátké setkání se současnými majiteli této budovy. Vycházky se zúčastní i bývalí žáci, kteří zájemcům zodpoví případné dotazy. K nahlédnutí bude také mouřenecká školní kronika z let 1901 – 1961. A pozor! Na každého školáka čeká malý praktický dárek!

Procházka není nijak zpoplatněna a bude trvat přibližně hodinu.

 

 

 

Léto na Mouřenci pokračuje i v září

Do konce srpna běží také pravidelné letní komentované prohlídky kostela a kostnice. Konají se denně kromě pondělí a pátku vždy v 11 a ve 12 hodin.

6.9.duo volante na mourenci 060915

Léto na Mouřenci 2015 pokračuje i v září. V neděli 6. září je v rámci Dnů evropského dědictví naplánovaný Česko-německý den. Od 11 hodin bude česká komentovaná prohlídka a ve 12 hodin prohlídka v němčině. Ve 14 hodin pak den vyvrcholí koncertem německé skupiny Duo Volante z Viechtachu. Zazní známé písně v podání Johanny Treimer (příčná flétna, saxofon, zpěv) a Haralda Doblera (kytara, harfa, zpěv). 

 

Oficiálním koncem Léta na Mouřenci 2015 bude v sobotu 19. září od 14 hodin tradiční poutní česko-německá mše s dalším doprovodným programem. 

 

-lm, red-