foto3

Průvodce Šumavou máte pořád s sebou

 

Šumava literární přiblíží různá místa Šumavy

 

Návštěvníci Šumavy mají ode dneška novou, jedinečnou možnost, jak poznávat toto území. Díky projektu Šumava literární se přímo v terénu seznámí s daným místem tak, jak ho ve svých literárních dílech popsali různí autoři. Stačí k tomu pouze chytrý telefon, ve kterém je aplikace na čtení QR kódů.

 

foto3

 

Na různých místech regionu, více či méně známých, se budete setkávat s malými štítky v podobě samolepek nebo destiček, na nichž bude QR kod. Při načtení na mobil vás nasměruje na stránku, kde se nachází literární úryvek týkající se onoho konkrétního místa, samozřejmě doplněný o identifikační data knihy a fotografii obálky.

 

„Je to vlastně velmi jednoduchý, ale na druhou stranu velmi funkční projekt, který nás napadl společně s nakladatelstvím Driftbooks při vydávání e-knih o Šumavě,“ vysvětluje autor projektu Šumava literární ředitel Městského kulturního střediska Vimperk Jaroslav Pulkrábek. Prostřednictvím QR kodů a úryvků z knížek se tak otevírá další možná cesta, jak poznávat historii i současnost, lidské osudy i přírodu Šumavy.

 

 foto2

 

„Je to úžasný nápad. Šumava je totiž plná zajímavých, veselých, bohužel i tragických lidských i přírodních příběhů, které zachytili a popsali různí autoři během, nejméně dvou století. Návštěvníci Šumavy se ale k těm dílům málokdy dostanou. Tímto projektem je s nimi seznámíme a to přímo v terénu, v místech, kde se děj odehrává. Opravdu jsem rád, že my jako Správa parku máme možnost být součástí Šumavy literární, protože Šumava není jen úchvatná příroda, ale také kultura, poezie a stovky příběhů,“ říká ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

 

 foto

 

Roli šumavského průvodce přímo v terénu díky tomuto projektu tak přebírají jak díla klasická od V.V. Tomka, Karla Klostermanna, Ladislava Stehlíka, tak i ta současná Davida Jana Žáka nebo Martina Sichingera.

 

„Ten nápad se mi hodně líbí, je to výborná propagace literatury a Šumavy zároveň. Věřím, že to přivítají tisíce návštěvníků, kteří si buď přímo v terénu připomenou pasáže knih, které četli, nebo se seznámí s novými publikacemi, které ještě neznají,“ hodnotí projekt spisovatel David Jan Žák, autor knihy Návrat Krále Šumavy, ve které je zmíněn hřbitov v Českých Žlebech, kde najdete jeden z prvních deseti rozmístěných QR kódů.

 

Další QR kódy jsou v této chvíli rozmístěny například u Plešného jezera, u fary v Horní Vltavici, na Horské Kvildě, u školy v Borových Ladách nebo na Březníku. Šumava literární svým způsobem startuje první ročník projektu ŠUMAVA LITERA, která má ambici propojit genius loci Šumavy a Vimperka, tedy krajinu s tradicí knihtisku a to v podobě regionálního knižního festivalu literatury o Šumavě.

Samotný festival, který pořádá Městské kulturní středisko Vimperk, vyvrcholí 16. – 17. října 2015 a předchází mu předfestivalový týden akcí jak literárních, tak filmově literárních. Více na www.sumava-litera.cz. Zde mimo jiné najdete jak program, tak katalog šumavské literatury nebo informace o ceně Johanna Steinbrenera za nejlepší knihu o Šumavě za uplynulý rok.  

-tz,nps, foto Š. Rosenkranz-