Sušický kostel vydal tajemství

noc kostelu 21

 Interiér hřbitovního kostela Nanebevzetí Panny Marie (as)

 

Mikrokamera odhalila v kryptě sušického kostela nespočet lebek

 

Kobku hřbitovního kostela Panny Marie v Sušici na Klatovsku v pondělí prozkoumala mikrokamera. Technika podle vedoucího archeologického průzkumu Martina Čechury odhalila nespočet lebek a kostí. Průzkum se odehrál v Kabátovské kapli z 15. století.

 

Archeologové v podlaze vyvrtali otvor, kterým mikrokameru spustili. Pomocí dálkového ovládání pak detailně prozkoumali prostory pod kostelem. Výsledek znali prakticky ihned – vše totiž v detailu pozorovali na monitoru. Hrobka plná koster Archeologové z písemných pramenů věděli, že se v kapli pohřbívalo. Při troše štěstí se tak dalo očekávat, že narazí na rakve měšťanů. To se ale nakonec nepotvrdilo. Hrobka totiž byla až k vrcholu klenby zaplněna lidskými lebkami a kostmi.

 

„Pochází ze starší kostnice nebo z narušených hrobů. Stáří nyní nejsme schopni určit, ale jedná se o relativně mladou záležitost. Na rozboru záznamu musíme podrobně prozkoumat složení zdiva a pokusíme se mezi kostmi najít nějaké artefakty,“ dodává Čechura. Archeologové si pochvalují, že díky mikrokameře mohli prozkoumat a zdokumentovat jinak nepřístupné prostory pod kostelem, aniž je museli složitě otevírat a v místě provádět finančně i časově náročný výzkum. Zásah do památky tak byl minimální. Pondělní akce ukončila dlouhodobý terénní výzkum v celém areálu, během kterého archeologové mimo jiné objevili zděné konstrukce západního průčelí kostela.

 

„Ukazuje se, že tady existovala výrazná, zřejmě církevní architektura, jejíž původ a smysl teď musíme zkoumat. První kostel je připomínán písemnými prameny. Stál již v roce 1233 a celá řada indicií ukazuje, že se nacházel právě na tomto místě,“ líčí Čechura. Nejstarším nalezeným artefaktem je stříbrný fenik z let 1365–1395.

„Jednalo se o drobnější oběživo vídeňské ražby,“ dodává Čechura s tím, že mezi další objevy patří barokní medailonky, zbytky růženců, pateříky ze šumavských skláren nebo bronzový pektorální kříž.

– red, zdroj: www.novinky.cz –