Šachy od studentů designu z Volyně

Zajímavé osudy prací studentů volyňské průmyslovky

 

(ij) 10. října proběhla televizním zpravodajstvím zpráva, že v rámci své cesty po Vysočině zavítal premiér Sobotka do Dřevozpracujícího družstva v Lukavci, kde mu byly darovány šachy vyrobené studenty volyňské průmyslovky. To vzbudilo naši pozornost. Jak se do Lukavce dostaly, kdo je vyráběl, jak, za jakým účelem, může se jimi pochlubit ještě někdo jiný?

 

Premiérovy šachy

šachy pro premiéra

 

 

V roce 1975 maturoval na SPŠ ve Volyni Pavel Kříž, dnes předseda zmíněného družstva. Se školou zůstal v kontaktu a dlouhodobě s ní spolupracuje, proto se, když potřeboval reprezentativní a stylový dárek, obrátil právě na ni. Šachy jsou výsledkem celoroční práce Marie Švarcové, Moniky Zápotocké a Kamily Pipkové, dnes již absolventek oboru design interiéru. Když byly ve druhém ročníku, dostala celá jejich třída zadání ročníkové práce – navrhnout a vyrobit šachovnici o rozměrech 60 x 60 cm se dvěma sadami figurek. Jelikož se jednalo o časově náročný projekt, pracovali všichni ve skupinách. Měli uplatnit svoji kreativitu, zručnost a již získané dovednosti, prostě všechno, co daný obor vyžaduje. Kreslili, navrhovali, intarzovali, soustružili, řezbařili, až se z javorového a ořechového dřeva zrodilo několik naprosto originálních a jedinečných šachových sad.

 

P1000225  P1000226

P1000414

 

 

Většina z nich zůstala k dispozici škole a některými z nich se mohou, kromě premiéra Sobotky, těšit i jiní. Například dlouholetý volyňský pedagog, autor odborné publikace Tesařské konstrukce, Ing. Lubomír Jelínek, Ing. Marian Kubisz, zabezpečující pro volyňské studenty pobyt v Anglii v rámci projektu Erasmus, z politiků pak Marcel Chládek, bývalý ministr školství, který byl oficiálním hostem mezinárodního semináře Dřevostavby v roce 2015. 

 

Nolčová, Sedláčková, Sosnová4

 

Šafránek, Příhoda, Flax, Pěsta2