eu

Pozdě bycha honiti

Pozdě bycha honit

 

Nikdy jsem se netajil svým osobitým vztahem k EU. Proto se musím jen v duchu usmívat nad snahou některých politických subjektů, které se svými peticemi snaží rozvířit stojaté politické vody. Krásně nám namlouvají, že petici za vystoupení z EU podepíše nejméně 50 tisíc občanů a bude se tím zabývat parlament. Byl jsem také osloven, abych se stal signatářem této petice. Mám dva pádné důvody, proč ji nepodepsat.

 

První je, že podobná petice má zpoždění přesně 13 let. Kde byli všichni dnešní odpůrci EU, nemyslím mladé nebo sotva dospělé členy či příznivce stran, kteří petici stvořili. Byl jsem z několika stovek lidí, kteří v hnutí Ne EU varovali před vstupem do této marnotratné organizace. Pouze soudní cestou bylo dosaženo, že nám připadl příspěvek na kampaň, částka činila 400 000 Kč. Vláda pana Špidly mazala pověstný sladký včelí produkt kolem našich mluvidel před referendem o vstupu do EU. Ve svém pocitu naprosté převahy pak pan Špidla prozradil, kolik ze státní kasy padlo na kampaň o ráji v EU. 400 milionů! Jsem ale nejen já přesvědčen, že to byl jen velmi slabý odhad. Na dotazy, kolik celá částka činila, zněla krásná odpověď: Je to úplně jedno, občané rozhodli v referendu správně.

 

Druhý důvod, proč nepodepsat, je, co se vlastně stane, když občané řeknou v referendu ano, chceme vystoupit. V současném parlamentu není vůle zabývat se peticí a ani v budoucnosti tomu nebude jinak. Každý politický subjekt v parlamentu je nějakým způsobem zaháčkován v unijních penězích. Jsem realista, z EU se nedá vystoupit beze ztrát. Jen pro vaši informovanost: za 12 let bylo tzv. proinvestováno, nebo mělo být a nestalo se tak, celkem 25 miliard euro. Dělá to dohromady cca 7 bilion korun. A to se jedná o hrubý odhad. Kdo to bude vracet, z jakého zdroje se finance vezmou, z ruského nebo čínského? Odpověď jsem nikde neslyšel.

 

Přesto přeji tvůrcům petice, aby je alespoň pustili s podpisy do parlamentu. Hodně štěstí a vytrvalosti.

 

 

Karel Beránek

(foto:reflex.cz)