Amplituda se už nevešla do grafu

Teplota v horských polohách dosahuje takových rozdílů, že se teplotní křivka ze stanice Perla nevešla do grafu, který generuje Český hydrometeorologický ústav. Amplituda teploty dosáhla 3. listopadu hodnoty 36,5°C, tím byl překonán listopadový rekord z předešlého dne, o kterém jsme informovali ZDE. Minimální teplota klesla na této stanici na -14,4°C a přes den vyšplahala na 22,1°C. Amplituda se tak dostala v 30. leté historii této stanice na 3. až 4. příčku.

 

Nejen na Perle byl tak velký teplotní rozdíl v jediném dni. Amplituda přes 30°C byla dosažena také na stanicích Borová Lada, Březník, Hliniště, Horská Kvilda, Rokytská slať a Volary, ale také v Novohradských horách na stanici Pohoří. Maximální teploty vyjma Volar přesáhly 20°C, počasí tak během dne připomínalo spíše konec léta než polovinu podzimu.

 

Zdaleka ne všude však teploty dosahovaly tak příjemných hodnot. V podhůří Šumavy se držela po celý den nízká oblačnost a například ve Vlkonicích se teplota dostala jen k 0°C, v Husinci či nedalekých Prachaticích k 1°C.

 

 

Grafy ze stanic Perla a Vlkonice, 3. listopadu 2015:

 

zdroj dat: ČHMÚ

(ir)