Po obrovském tlaku veřejnosti registr smluv schválen

     aSmlouvy nezveřejněné v internetovém registru se stanou neplatnými. Po obrovském tlaku veřejnosti dnes poslanecká sněmovna přehlasovala senátní úpravy, podle nichž by za nezveřejnění smluv hrozila úřadům jen nejméně desetitisícová pokuta. Do poslední chvíle nebylo vůbec jasné (urgovali jsme zde) zda tento pravděpodobně nejdůležitější protikorupční zákon projde a v jaké podobě.

 

     Pro potvrzení sněmovní podoby normy hlasovalo 110 ze 161 přítomných poslanců, 26 jich bylo proti. Potřeba bylo nejméně 101 hlasů. Senátní úprava před tím získala podporu 27 poslanců, proti jich bylo 92

 

     “Odpor proti tomuto zákonu byl enormní a ze všech stran. Jde totiž o odtemnění 690 miliard veřejných prostředků ročně. Není to žádný všelék, ale zatím nejsilnější krok k prevenci plýtvání a klientelismu ve veřejné správě. Hlasovali pro něj poslanci ze všech politických stran, s výjimkou KSČM.” – říká Pavel Franc, ředitel Frank Bold, jeden z garantů Rekonstrukce státu.

   

      Registr smluv představil v roce 2011 na tiskové konferenci Jan Farský s naději, že vstoupí v účinnost v roku 2012. Nakonec po nekonečných obstrukcích Sněmovna schválila akceptovatelnou variantu až nyní 24. listopadu 2015. 

     

     Zákon o registru smluv ve sněmovní verzi nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

 

     Jmenný seznam poslanců/poslankyň pro hlasování vítězné sněmovní verze najdete zde

     

  sumava logo orig se jako dlouholetý aktivní podporovatel protikorupčních aktivit připojuje ke gratulaci.

 

(mm)