mestska

Alkoholové opojení, nehody a konflikty

Jako velmi klidný zhodnotili závěr loňského a začátek letošního roku vimperští strážníci. Ve dnech před i po Silvestru ovšem jejich činnost nabyla obvyklé intenzity.

 

 

Naboural auto a ujel

 

Jednou ze závažnějších událostí, kterou pře svátky strážníci řešili, byla dopravní nehoda, která mohla dopadnout velmi tragicky. 17. prosince, zhruba hodinu před půlnocí, přijali strážníci oznámení o možné dopravní nehodě v ulici Pivovarská. Svědek události, který ji nahlašoval, prý viděl projíždět auto nepřiměřenou rychlostí a následně slyšel náraz. hlídka vyjela na určené místo a zde našla značně zdemolovaný automobil Seat, u něhož byl i jeho řidič. Ten uvedl, že auto, které do něj nabouralo, ujelo… Ke „slovu“ přišly opět kamery městského dohlížecího systému.

 

 

Alkoholové opojení ho dostalo

 

 

Už se tak těšil na vánoce, že začal oslavovat předem – 20. prosince v půl deváté ráno přijali strážníci oznámení o cizí spící osobě v jednom z domů v ul. K rokli.

Na místě zjistili, že muž (r. 1963), který zde spokojeně spal, byl silně pod vlivem alkoholu. Strážníci s jej pokusili probrat a po chvíli muž začal také částečně komunikovat a vydal se na cestu domů. K poškození majetku ani újmě na zdraví nedošlo, hlídka po chvíli pokračovala v běžné další činnosti.

 

 

Vánoční nákupy daly řidičům zabrat

 

Nebylo snad před svátky jediného dne, kdy by strážníci neudělili minimálně pět pokut za špatné parkování. I o svátcích se musí dodržovat dopravní předpisy a i když se snaží být strážci pořádku vstřícní a tolerantní, jsou věci, které „odpouštět nelze“. Po opadnutí vlny nájezdů na vánoční nákupy se situace opět vrátila k normálu.

 

 

Nehoda na 1. svátek vánoční

 

 

25. prosince v ranních hodinách řešili strážníci spolu s kolegy ze státní Policie dopravní nehodu, která se stala v Hrabicích. Řidič při projíždění obcí nezvládl levotočivou zatáčku a havaroval – přitom prorazil plot, zbořil ‘kapličku’ s plynovou přípojkou a lampu veřejného

osvětlení. Následně z místa ujel. Ačkoliv hlídka projížděla i blízkými osadami, podezřelé (nabourané) auto nikde nenašla, po viníkovi nehody ale dál pátrá.

 

 

Vymýšlel si krádež, svědkem události byla kamera

 

Dva dny před koncem roku obdrželi strážníci MP Vimperk oznámení o údajné krádeži batohu v ulici Pivovarská. Oznámení podal muž, který uvedl že batoh mu údajně měly odcizit dvě dívky romské národnosti. Hlídka při kontrole záznamu městského dohlížecího kamerového systému ale zjistila, že batoh nebyl ukraden, ale byl majitelem zapomenut. Odložil ho v ulici Pivovarská před jedním z domů a dále odcházel bez něj. společně s hlídkou „okradený“ muž pro batoh doj, zkontroloval jeho obsah a potvrdil, že se mu nic neztratilo a vše je v pořádku.

 

 

Zkouška na Silvestra?

 

V půl sedmé večer, 29. prosince loňského roku, se z oken Pasovská ozývaly salvy. Strážníkům událost nahlásil obyvatel jedné z blízkých ulic s tím, že v blízkosti se nachází lékárna. Po příjezdu na místo hlídka zjistila, že v domě se nekonala předčasná silvestrovská oslava, ale pyrotechniku odpaloval nájemník jednoho z bytů, který slavil svátek. Oznámení o jednání bylo, po vyjasnění okolností, postoupeno příslušnému správnímu orgánu.

 

 

Silvestr byl neobvykle klidný

 

Až podivuhodně klidně proběhly oslavy konce starého a začátku nového roku. Potvrzují to sami strážníci:

V průběhu Silvestra a prvních hodin 1. ledna jsme nezaznamenali žádnou činnost, která by ohrozila bezpečí, zdraví nebo majetek našich spoluobčanů. Pochopitelně jsme prováděli hlídkovou činnost o něco intenzivněji, vzhledem k odpalování pyrotechniky a oslavám kde alkohol nechyběl, nicméně jsme se nemuseli potýkat se žádnou závažnou trestnou činností. Pokud by tedy mělo platit staré známé „jak na nový rok, tak po celý rok“, myslím, že bychom byli spokojeni,“ dodává velitel vimperských strážníků Peter Macorlík a přidává přání:

 

 

Rád bych za sebe i za své kolegy popřál všem hodně zdraví a opravdu bezpečný rok ve městě i mimo něj.“

 

(mpvpk)

 

 

{jcomments off}

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu