Anketa: REFLEXNÍ PRVKY & VY – jak jste odpovídali?

Retroreflexní materiál na osobě, chodci či cyklistovi, umístěný nejlépe na straně směrem k silnici nebo komunikaci bez veřejného osvětlení, u dětí čím  více, tím lépe…

 

20. února vešla v platnost novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné zavedla novou povinnost pro chodce, a to mít na sobě reflexní prvky.

 

Dlouhodobá snaha policie a Besipu o zvýšení ochrany chodců a cyklistů  na neosvětlených komunikacích  tímto způsobem má svou logiku.

 

“Při pohybu na silnicích jsou nejzranitelnější nemotorizovaní účastnící silničního provozu, chodci a cyklisté. Zejména chodci by proto měli dbát na to, aby byli dobře vidět na dostatečnou vzdálenost a řidiči motorových vozidel se jim tak mohli včas vyhnout a předešli tak tragickým střetům.”

 

Řadou testů bylo prokázáno, že pohybuje-li se na pozemní komunikaci chodec v tmavém oblečení, je pro řidiče přijíždějícího vozidla viditelný na pouhých 18 metrů, v bílém oblečení je viditelný již na 55 metrů a je-li jeho oděv doplněn reflexním označením, vidí jej řidič na 200 metrů, což je dostatečná vzdálenost pro bezpečné manévrování.

 

viditelnost

 

Zeptali jsme se  10 chodců a 3 cyklistů (všichni oslovení cyklisté měli reflexní prvny jak na sobě, tak na kolech), jak tuto novou povinnost vnímají a jestli ji dodržují:

Cyklisté:

Petr, 48 let:

“Já to docela vítám, protože  jezdím docela často večer a třeba na silnici mezi Sušicí a Dlouhou Vsí, tam  na té rovince, jezdí někteří opravdu jako … Je fakt, že  reflexní pásky a odrazky mám na kole odjakživa, takže nějak výrazně nevnímám, že by se chování řidičů nějak měnilo, ale rozhodne to doporučuju, protože  sám jsem řidič a  vím, že minimálně, když před sebou vidím míhající se světýlka, zak zpozorním.”

 

Radek, 26 let:

“Je to všude běžné, tak nevím, proč se s tím u nás dělá taková věda. Na oblečení pro cyklisty i kolech je to součást výbavy, nic nového jsem si nepořizoval. Na druhou stranu ale když se někdo potácí po krajnici za tmy tam kde fakt není vidět, jsou reflexky dobré, minimálně je šance si ho všimnout včas. No ale – pokud se někdo opravdu po té cestě “potácí”, jaká je šance, že na sobě bude mít žlutou pásku? Myslím si, že ti kdo jezdí to dodržují, ale chodci si budou must zvyknout.”

 

Jindra, 62 let:

“Jo, jako řidič jsem si toho všimnul, docela jich přibylo. Jako cyklista  to beru jako normál, teď jsme dovybavili i oblečení vnoučat, na kolech s  nimi večer nejezdíme, ale i tam mají odrazky. Spíš jsem zvědavý, jak  by se to, v případě nehody, kdy ten člověk  opravdu do poslední chvíle není vidět a je třeba mlha, bude posuzovat…”

 

Chodci:

Maminka s dvěma školáky:

“My jsme to řešili od začátku, i když děti chodí po městě. Vlastně  tašky, bundy a boty mají všechny  zářivé proužky nebo odrazky. Na kolech nejezdíme, ale  stalo se mi, že jsem téměř srazila chodce na silnici cestou na Rabí, loni na podzim… Šel skoro v příkopu, v tmavém oblečení a najednou se vyhoupnul  na silnici. To nebylo příjemné.”

 

5  z oslovených chodců v podvečerních hodinách (26. 2.)  nemělo  žádné reflexní pásky ani prvky na oblečení, ale  potvrdili, že  na tom asi něco bude a dva z nich se dokonce setkali s nehodou mimo město, kdy jedním z aktérů nehody byl cyklista na starém kole – bez osvětlení, odrazek a jakéhokoliv výraznějšího prvku: “…naštěstí to dopadlo dobře a řidič, který  se s ním srazil do něj jen drcnul, takže pán sice spadl, ale zvedl se a  zase na ten vehikl nasedl, ale  šofér z toho byl docela špatnej. Já bych to doporučoval i ve městech, protože když je třeba hustší doprava a neustále jsou proti vám světla z protijedoucích aut, tak jsou ty míhající rukávy nebo boty docela líp vidět.”

 

Jarka, 58 let:

“To snad ani nemuseli dělat zákon, to by mělo být normální, děti to vědí od školky, školy….. dospělí že jsou nezodpovědní, tak ať si pak za sebe ručí sami.”

 

Pavel, 19 let:

“Já bych chodil celej žlutej jako motýl Emanuel, abych byl vidět furt.”

 

Lukáš, 12 let:

“Naši mi koupili takový ty pásky na bundu, nohavice a  smajlíka na tašku. Ale dva  proužky jsem už ztratil, tak jich máme doma víc. Ségra je taky nosí, ale ta ještě žádnej neztratila. Dal jsem jeden i naší Kimi (pes), jenže ona ho rozkousala.” (pozn. red. – Lukáš opravdu měl na  batohu smajlíka a kromě  nášivek na bundě i  odrazku na kulichovi)

 

Věra, 44 let:

“Já to vítám, jsem řidič, pracuju na směny a docela často jezdím mimo město  večer a v noci, a zvlášť takový ten soumrak a mlhové opary nemám ráda. Na spoustě míst jsou třeba autobusové zastávky, za nimi osvětlení končí po 20 metrech, tak tam  je to fajn, když vidíte, že se  pohybuje světýlko. Sama na kole moc nejezdím, když tak jen ve dne a svátečně, ale odrazky tam, myslím, mám. Kola má na starosti manžel, tak to bude určitě v pořádku, ten na to dbá, je na rozdíl ode mě vášnivý cyklista.”

 

policie videt

ilustrační foto P ČR

 

Policisté v rámci dopravně bezpčnostních akcích rozdávají reflexní pásky přímo na ulicích. Od loňského podzimu jich rozdali 100 tisíc a letos pokračují:

„Označovat chodce reflexními materiály přímo na ulici vnímáme jako prospěšné. Vozidla hlídek dopravní policie jsou v současné době vybavena reflexními pásky a v přímém výkonu služby je policisté neoznačeným chodcům vydávají. Novela zákona však v tuto chvíli neznamená to, že zítřejším dnem začnou dopravní policisté masivně pokutovat všechny neoznačené chodce. Přestože se ze strany chodců bude jednat o přestupek, budou v těchto případech policisté především přistupovat k domluvě, vysvětlování, preventivnímu působení a samotnému zviditelňování chodců reflexními pásky.Do konce roku 2016 předpokládáme, že tímto způsobem rozdáme až 250 tisíc kusů reflexních pásků,“ dodává plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

 

reflexní-prvky-chodci-policie.cz

 

-red, p cr-

 

 

 

 

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu