Kanadsko české souznění

kanadanky 4

 

Koncert na rozloučenou Sušického dětského sboru a Les Voix Boréales neměl chybu

 

Kdo se nechal zlákat příslibem příjemně stráveného pozdního odpoledne ve Smetanově sále, ten rozhodně neprohloupil . V neděli 6.3.2016 od 17 hodin se konal koncert Kanadského dívčího sboru a Hlavního sboru SDS, který vystoupení těchto dvou velkých hudebních těles zahájil francouzsko-českou písní „Slavíček“ pod taktovkou J. Baierla. Dívčí sbor pod vedením A. Sušilové pak zazpíval lidovou „Tancuj,tancuj“a latinskou „Pueri concinite“. Čardášovou „Vodu“ zapěl celý SDS, zatímco chlapi SDS vsadili na soutěžní „Kyrie“ a „What shall we do“. Po velkých ovacích vystřídaly naše zpěváky děvčata z kanadského Québecu, která rozjela své vystoupení písní s choreografií „When I sing“ s klavírním doprovodem Marie-Christine Poirier. Ze svého bohatého repertoáru nám předvedla 10 písní různých žánrů i v různých jazycích a jejich provedení pro nás bylo příjemným překvapením. Přece jen jsme zvyklí na sborové kusy, které jsou opřené více či méně o mužské hlasy. Ale v podání děvčat z Kanady byly všechny skladby svěží, veselé, krásně zazpívané a z větší části i s velmi výraznou choreografií (Queen of Soul), případně s nápaditou hrou na tělo (Bring me little water,Silvy), které spolu s bulharskou „Svatbou“ předvedla jen starší (15-17letá) děvčata .

kanadanky 1

 kanadanky 2

 

Mezi dalšími kusy, které již znovu zpívalo všech 52 sboristek, byly např.dva francouzsko-kanadské traditionaly přímo z jejich oblasti, z nichž jeden byl zazpívaný dokonce beze slov. Na závěr celého koncertu se na jeviště vrátila i naše děvčata a společně s kanadskými zazpívala perfektně moravsky „Dyby byla kosa nabróšená“ od A.Dvořáka, takže nebylo zapotřebí žádné shovívavosti, kterou od diváků žádal předem kanadský sbormistr Philippe Ostiguy, který i tuto skladbu dirigoval. Při loučení srdečně děkoval sušickým rodinám za vřelé přijetí jeho svěřenkyň a poskytnuté zázemí, které prý velmi rádi oplatí při naší návštěvě v Québecu (už teď se těšíme!), sbormistrům i zpěvákům za skvělé zážitky a to nejen hudební (např.shlédnutí sušického betléma) a posluchačům za vstřícnou a příjemnou atmosféru.

 kanadanky 3

 

Naprostým vrcholem večera byla poslední společná „Bohemian rhapsody“ pod taktovkou Josefa Baierla, na kterou se vrátili i Chlapi SDS. Všechny skladby byly plné energie, která se přenášela do řad posluchačů a prostupovala celým Smetanovým sálem,takže si všichni přítomní domů, a tím myslím i domů za oceán, ponesou v myslích určitě nezapomenutelné vzpomínky. Kanadská děvčata opustila v pondělí 7.3.2016 ráno své nové přátele v Sušici a vydala se dál v rámci svého turné po Evropě. Přejeme jim klidné cestování a mnoho stejně povedených koncertů, jako byl ten u nás.

 

 

-hpt, foto ED-