Suk – čteme všichni!

Rádi listujete, nebo jste kdysi  v nedospělém věku listovali,  knížkami? Dokonce rádi čtete? Jste vášnivý čtenář, nebo jen občasný? To v zásadě až tak nerozhoduje – ale čtěte i teď dál:

Dokážete teď říci, jaká je vaše nejoblíbenější knížka, ale POZOR – pro děti a mládež?!?  Víte to? A víte o někom, komu se ještě líbí?  Tak pojďme i letos hlasovat, o tu doopravdy “NEJ”, která se líbí   nejen vám, vaší rodině, vašim dětem a vašim teenagerům, ale i těm ostatním!

books-1204029 1920

SUK – čteme všichni 2016

Co je SUK?

Akce „Suk – čteme všichni“ je celostátní anketa dětí, učitelů a knihovníků školních a veřejných knihoven, v níž se rozhoduje o nejoblíbenější knize pro děti a mládež za uplynulý rok. Cílem je upozornit pedagogickou i ostatní veřejnost na nové tituly v této oblasti literatury a zároveň postihnout čtenářské preference dětí. Akce je pojmenována po profesoru Františku Václavu Sukovi, předním pedagogovi, který založil studijní knihovnu literatury pro mládež. Tato knihovna dnes nese název Sukova studijní knihovna literatury pro mládež, a je speciální částí knihovních fondů Národního pedagogického muzea a knihovny J.A.Komenského (NPMK).

 

Jaké jsou ceny?

V rámci akce se udělují následující ceny:

  • Cena dětí
  • Cena knihovníků
  • Cena Noci s Andersenem
  • Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství

Ceny získávají autor díla, ilustrátor, překladatel, editor a nakladatel.

Cenu dětí a knihovníků může získat jakákoli kniha vydaná v ČR za kalendářní rok, který předchází roku, v němž je cena udělována. Cena dětí a knihovníků se uděluje třem titulům s nejvyšším počtem získaných hlasů. V případě stejného počtu hlasů více titulům se uděluje cena v příslušném pořadí všem titulům. Pořadí na dalších místech zůstává zachováno.

Cena Noci s Andersenem se uděluje jedné knize, která získala nejvyšší počet hlasů dětí nocujících v knihovnách v rámci Noci s Andersenem. Noc s Andersenem organizuje Klub dětských knihoven SKIP. Vyhodnocení tohoto hlasování realizuje dětské odd. Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti, kde pracují zakladatelky dnes již mezinárodní Noci s Andersenem (první nocování se uskutečnilo v roce 2000). PK zajišťuje tisk diplomů a jejich slavnostní předání původcům vítězné knihy.

 

KDO se může zapojit?

Děti (i prostřednictvím rodičů) , učitelé a knihovníci

 

KDE a JAK hlasovat?

I letos máte několik možností jak hlasovat – informace najdete ZDE

 

HLASOVÁNÍ ONLINE JE MOŽNÉ POD TÍMTO ODKAZEM nebo na  npmk.cz/node/698

(hlasovat můžete do 23. 3. 2016)

 

KTERÁ Z KNIH  PRO DĚTI A MLÁDEŽ DOSTANE LETOS NEJVÍCE HLASŮ?

TO SE DOZVÍME 6. dubna 2016.

 

-red, mk su-

{jcomments off}