Ladislav Špaček učitelem etikety a komunikace

Umění komunikace v sušické nemocnici

img 9535

 

Je důležité co říkat, i jak to říkat. Mistr etikety Ladislav Špaček pracuje na umění komunikace i se zaměstnanci sušické nemocnice. Dodržování několika základních pravidel, která v hektické době na řadě míst ustupují jaksi stranou, postačí ke kvalitní interní komunikaci mezi personálem a externí ve vztahu k pacientům.

 


Představovat Ladislava Špačka, nejznámějšího popularizátora společenské etikety, spisovatele, novináře, moderátora, pedagoga a bývalého tiskového mluvčího prezidenta Václava Havla, by bylo zbytečné. Patrně žádný z prezidentských tiskových mluvčí se nezapsal do povědomí národa tak jako on. Že má stále co říci a můžeme se od něj pořád učit, to dokazuje nejen ve svých mimořádně oblíbených publikacích, ale i prostřednictvím seminářů, kde se snaží vštípit etiketu a zejména konverzaci a komunikaci tak, aby se účinně projevila v nejrůznějších oblastech života. Bohužel se v posledních letech setkáváme, nebo spíše vnímáme, s trendem opačným. A to může být, v případě tak citlivých oblastí jakou bezesporu zdravotnictví je, leckdy rozhodujícím faktorem ve hře o úspěch.

 

S tímto faktem se už před lety rozhodla pracovat i skupina Nemos, provozovatel Nemocnice Sušice, která si je vědoma důležitosti komunikace a rozhodně ji nepodceňuje. Právě naopak – vytvořila z ní přidanou hodnotu, která je v jejích zdravotnických zařízeních, výrazným přínosem pro zkvalitňování práce personálu a spokojenost pacientů.

 

 

V oblasti etikety a komunikace si na pomoc přizvala odborníka nejpovolanějšího – právě Ladislava Špačka. Viditelné výsledky, které vzdělávání v oblasti etikety a komunikace přináší, jsou zcela zřejmé v nemocnicích v Sokolově a v Ostrově, které získaly v tomto směru podstatnou a vysoce ceněnou „devizu“ – sázejí na nadstandardně slušné chování, profesionalitu a příjemné vystupování – a vyplácí se jim to.

 

img 9534

 

Ladislav Špaček v Sušici poprvé, ale určitě ne naposledy

Na začátku března se zaměstnanci sušické nemocnice setkali s Ladislavem Špačkem poprvé na semináři „Umění komunikace“. Příjemné a slušné vystupování navenek i uvnitř kolektivu kolegů a zaměstnanců i za vypjatých situací (nebo právě v nich) má obrovskou váhu a není pochyb o tom, že pokud schází, projeví se to negativně na všech úrovních.

 

„Stále je co zlepšovat. Pracujeme na tom, aby sušická nemocnice byla kvalitním poskytovatelem zdravotní péče, aby byla pro naše klienty příjemná, milá a usměvavá. Aby se u nás pacienti setkávali s profesionálním personálem, který chce a umí komunikovat na všech úrovních a vytváří příjemnější atmosféru pro všechny. To je pochopitelně hlavním cílem uvedeného semináře. Tím dalším byla i možnost odpoutat se od každodenních starostí a získat nadhled nad spoustou věcí. Bonusem bylo zcela jistě úsměvné vyprávění Ladislava Špačka, který „historkami z natáčení“ výborně doplňoval holé skutečnosti a ze šedivé každodennosti vykřesal pestrobarevné obrazy života profesního či osobního,“ hodnotí seminář Ing. Vladimír Sloup.

 

img 9536

 

Nejen s Ladislavem Špačkem, strážcem etikety, ale i s dalšími odborníky se budou moci zaměstnanci sušické nemocnice setkat opakovaně. Vedení společnosti připravuje pro své zaměstnance další zajímavé kurzy, semináře a workshopy.

 

-as, pr, foto: ed-

{jcomments off}