Může to být i ‘panák’ poslední…

“Tak já si dám eště jednoho a vyrazím…” Jak často asi tuhle  větu slýchají  hospodští, když jejich hosté dopíjí a  nejistým krokem vyráží  ven? Jak často se stane, že nezafunguje pud sebezáchovy  a dotyčný bez zábran usedne za volant auta, protože “to má domů jenom kousek, tak co!”

panaky

Loni na českých silnicích zemřelo 660 lidí

V uplynulém roce došlo na českých silnicích k 93 tisícům dopravních nehod. Zemřelo 660 lidí, což je o 31 více než v předešlém roce. Dalších 2540 lidí bylo těžce zraněno a celková škoda dosáhla k 5,5 miliardy korun. Policisté zjistili téměř tři tisíce případů požití alkoholu za volantem a 853 řidičů, kteří byli pod vlivem omamných látek.

U havárií s tragickým koncem, byli zhruba ve čtvrtině případů viníky, podle policejních statistik, řidiči  kteří měli řidičák méně než pět let.

Nemusíme ani pátrat v poicejních archivech – nehody zaviněné řidiči pod vlivem alkoholu nebo drog jsou stále bohužel na denním pořádku:

 

 

Sušicko – dnes na silnici Čepice – Sušice

 

Tři zranění lidé, uzavřená silnice a škoda přes sto padesát tisíc, to je cena za jízdu pod vlivem drog

 

     Dnes odpoledne po třetí hodině vyrážely všechny záchranné složky k velmi vážnému, čelnímu střetu dvou osobních automobilů. Šestadvacetiletý řidič jel s VW Passat od Čepic k Sušici, kdy při projíždění zatáčky pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost, přejel do protisměru a zde se čelně srazil s protijedoucí Škodou Octavia, kterou řídila žena a s ní ve voze cestoval i spolujezdec.

 

     Po střetu na místě celkem zůstali tři zranění lidé, kdy nejhůře dopadla řidička Octavie, tu také musela ve velmi vážném stavu transportovat helikoptéra LZS.

 

     Řidič Passatu i spolujezdec ze Škodovky byli do nemocnice v Sušici transportováni pozemní cestou ZZS.

     “Řidička se vzhledem ke svému zdravotnímu stav nebyla schopna podrobit dechové zkoušce a byl nařízen odběr krve. Řidič Passatu měl test na alkohol negativní, ale orientační test na přítomnost drog indikoval přítomnost marihuany i pervitinu,” sdělil k nehodě mluvčí policie.

 

 

 

Osmdesátiletý opilý řidič pětkrát naboural, zastavil až o obchoďák

Škodu přesahující dvě stě tisíc korun způsobil osmdesátiletý muž, který v Plzni-Černicích v opilosti usedl za volant. Než ujel několik stovek metrů, stihl pětkrát nabourat.

Řidič osobního mercedesu vyrazil na krkolomnou cestu ve čtvrtek 21. dubna před půlnocí. Vyjel ze Vstupní ulice a mířil k nákupnímu centru Olympia. Cestou však narazil do dvou dopravních značek, do zaparkovaného audi a do ocelového sloupku. Nakonec zastavil o budovu obchodního centra a za volantem usnul.

„Při nehodě nikdo neutrpěl zranění, škoda byla předběžně odhadnuta na 225 tisíc korun. Při orientační zkoušce na alkohol muž nadýchal 1,14 promile,“ uvedla mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová.

Po zdokumentování nehody a lékařském ošetření policisté seniora převezli na protialkoholní záchytnou stanici. (zdroj: plzen.idnes.cz)

 

 

Nebezpečný cyklista

I cyklista je řidičem – na jízdním kole jel pětapadesátiletý cizinec 18.  dubna  ve 13.30 hodin ve směru od Železné Rudy na Alžbětín. Policisté jej kontrolovali a podrobil se dechové zkoušce, kdy přístroj naměřil 1,36 promile alkoholu a je podezřelý ze spáchání přestupku.

 

Před jízdou požil

V Hartmanicích policisté z obvodního oddělení v Sušici kontrolovali ve středu 20. 4. krátce po dvanácté hodině řidiče vozidla tovární značky Škoda Fabia. Osmašedesátiletý muž ze Sušice nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem. Při kontrole byl vyzván, aby se podrobil dechové zkoušce a bylo mu naměřeno 0,29 a opakovaně 0,27 promile alkoholu. Muž přiznal, že před jízdou požil jedno pivo. 

 

Dvě auta poškodil opilý řidič v Klatovech

V sobotu 23. dubna jel po ulici Nuderova  v Klatovech  jednadvacetiletý místní muž, když jeho jízda skončila v půl třetí ráno  nárazem do zaparkovaného auta.  Muž za křižovatkou s ulicí Čapkova ve směru k ulici Plánická nezvládl řízení vozidla a vjel na levou polovinu vozovky, kde narazil do levé přední části zaparkovaného auta VW Touran, které bylo odraženo na další zaparkované auto VW Passat. Řidič se spolujezdcem po dopravní nehodě vozidlo odtlačili z místa nehody k hřišti v ulici Hálkova a chtěl zmizet, jenže to se mu nepodařilo. Policisté z dopravního inspektorátu ho našli a při kontrole podrobilil dechové zkoušce, s výsledky  0,71 a opakovaně 0,91 a 0,87 promile alkoholu.  Škoda na vozidlech činí 75 tisíc korun.

 

Sobotní kontrola

Horažďovičtí policisté kontrolovali v sobotu 23. dubna tohoto roku v 16.40 hodin řidiče vozidla tovární značky Fiat Brava. Sedmatřicetiletý muž z obce na Horažďovicku měl dechovou zkoušku s výsledkem měření 0,33 promile alkoholu a test na návykové látky byl negativní. Přestupek dále řeší správní orgán.

 

Přes čtyřnásobný zákaz řídil

HORAŽĎOVICE – V pondělí dopoledne jel osmatřicetiletý muž z obce u Písku ve Fordu Focus  po ulici Strakonická v Horažďovicích, když ho zastavila policejní kontrola. Policisté zjistili, že má uložen trest zákaz činnosti řízení motorových vozidel podle rozsudku Okresního soudu ve Strakonicích  od října 2015 na 24 měsíců, dále Městským úřadem ve Strakonicích  od měsíce ledna 2016 do července 2017  a podle dvou rozhodnutí Městského úřadu v Příbrami od měsíce srpna 2015 do října 2016 a od června 2016 na 12 měsíců.

Přesto neváhal usednout za volant. Svým jednáním přispěje k rozšíření svého trestního rejstříku.

 

Nejen mezi řidiči

HORAŽĎOVICE – Muž seděl u parkoviště a ohrožoval svůj život a zdraví. Nadýchal přes 3 promile  alkoholu. 

     V neděli 24. dubna l se v Horažďovicích nacházel v 19.30 hodin u parkoviště v blízkosti prodejny v ulici Loretské muž, který seděl na zemi a nebyl schopen chůze. U místního 52letého muže policisté provedli dechovou zkoušku, kdy alkoholtester naměřil 3,17 promile alkoholu. Na místo byla přivolána i zdravotnická záchranná služba, protože muž měl na těle drobné oděrky a zdravotníci jej vyšetřili. Protože muž ohrožoval svůj život a zdraví, byl zajištěn a za doprovodu policistů převezen do protialkoholní záchytné stanice v Plzni.

 

 – p cr, red-

{jcomments off}