Uhlídali jste zamilovaným májku?

Tradiční stavění májky se opět navrací do našich  obcí

 

Vysoký odkorněný a věvtí zbavený kmen stromu se zelenou špičkou a barevnými fáborky, je tradičním prvkem oslav jara, který je rozšířen do více evropských zemí. Zpravidla se májka staví  30. dubna nebo 1. května , v některých oblastech už na svátek sv. Jiří, v době letnic nebo letního slunovratu. Máje by se měly každým rokem obnovovat, k čemuž se vážou i příslušné oslavy, slavnosti a zábavy.

 

Májky u nás jsou nejčastěji z jednoho vysokého stromu, zbavené větví a kůry, kromě horní části, která je ozdobena věncem.  Májka by se měla hlídat před muži ze sousedních vsí a obcí, kteří se snaží ji porazit, nebo rovnou odnést, což je pro její stavitele  veliká ostuda.  S menšími májkami, nebo ozdobenými živými stromy před jednotlivými domy a stavebními se setkáváme také – je to symbol vyjádření lásky k dívce, která v domě žije, i “oznámení” toho, že v domě žije dívka, která  už se pomalu dostává do věku na vdávání…

V některých krajích bylo zvykem vysypávání chodníčků lásky nad ránem 1. května. Mohly být z vápna, pilin, kukuřičného šustí… Často tak vyšlo najevo, co mělo zůstat utajeno … 🙂

 

Zmínka o nejstarší májce je pravděpodobně  z roku 1422, kdy si stavitel májky vysloužil odměnou ruku dívky, kterou miloval.  Slib pod májkou byl uznán církevním soudem na pražském hradě  jako platný a manželství  se oslavovalo 23. června 1422. (zdroj: České tradice)

 

A jak dopadla vaše májka? Uhlídali jste ji a ve zdraví přežili noc?  Pošlete nám fotku na info@sumava.eu se svou májkou – rádi ji zveřejníme.

 

majka cejkovy 1

 

Tradičně se postavení májky chopili v Čejkovech. I když se museli vyhýbat drátům elektrického vedení, podařilo se a krásná májka ozdobila poslední magický dubnový den a první květnový – svátek zamilovaných. 

-red-

Foto Jan Kubita

majka cejkovy 2

{jcomments off}