Místostarosta je bez důvěry, ale funkci si podržel

Místostarosta je bez důvěry, ale funkci si podržel

 

 

Na pondělním zasedání zastupitelstva bylo potvrzeno, že minimálně poslední tři roky provozoval Ing. Jiří Cais své podnikatelské aktivity na instalacích, které neměl povoleny. Dokonce byl, jak sám uvedl, již v červenci roku 2013 vyzván, aby je odstranil. Opět sám potvrdil, že je odstranil až v⁠ únoru 2016.

 

 

V průběhu rozpravy o problému, ale vyšly najevo další neméně závažné skutečnosti. Ing. Cais nijak nevyjasnil, jestli platí za umístění svých instalací na domech nájem. Sice tvrdil, že jen v roce 2012 zaplatila jeho firma IT Profi cca 127.000 Kč na nájmech, ale na přímou otázku Ing. Straky, kolik z⁠ toho činí poplatky za samotný nájem odpověděl, že část je za nájem a část za elektřinu. Kolik donedávna platil za své nepovolené instalace, neuvedl vůbec. Vyšlo by totiž najevo, že nic. Jak by mohl platit za něco, co ani neměl povoleno?

 

 

Výčet pozoruhodných aktivit pana místostarosty ale nekončí. Ing. Cais se snažil argumentovat tím, že v podobné situaci, v jaké se nacházela po tři roky jím vlastněná firma IT Profi, je také jiná firma, Starnet. Ta má podobně jako IT Profi umístěna zařízení na střechách domů a to podle smlouvy, kterou uzavřela s Městem Vimperk v roce 2011. I oni vedou s městem debatu, zda jsou jejich instalace optických kabelů povolené, či nikoli. Je ale nutné dodat, že proti nim nebylo nikdy zahájeno Správní řízení o odstranění stavby, které bylo s IT vedeno po tři roky, během kterých Ing. Cais situaci své firmy v tomto řízení nijak neřešil. Zásadní je ale ještě i jiná skutečnost.

 

 

Podle smlouvy, kterou má Starnet s městem Vimperk, je tato firma zavázána, aby poskytovala internetové připojení zdarma dvěma mateřským a dvěma základním školám ve Vimperku. Z debaty vyplynulo, že vedení města neví, kdo poskytuje internet dvěma mateřským školám. Dozvěděli jsme se ale, že základním školám (nebo jedné škole, z vyjádření Ing. Caise nebylo jasné, jestli jedné nebo oběma) poskytuje za úhradu internet právě IT Profi. To je firma Ing. Jiřího Caise, mezi jehož hlavní body programu patří úspora prostředků v rozpočtu města. Starostka, Ing. Martanová, explicitně uvedla, že neví, proč internet do základních škol poskytuje jiná firma než Starnet a to za úhradu, i⁠ když je tato firma Městem Vimperk smluvně vázána, aby internet do škol poskytovala od roku 2011 zdarma.

 

 

Na místě jsou tyto otázky: Kolik město za internet v mateřských a základních školách od roku 2011 uhradilo a komu? Kdo ponese odpovědnost za to, že nebyla dodržena smlouva se Starnetem, kterou Rada města v roce 2011 schválila? Proč město vynakládá prostředky, které vynakládat nemusí? Na místě přítomná Mgr. Dagmar Rückerová, která má jistě přehled o tom, komu a za jaké IT a⁠ komunikační služby jí vedená ZŠ platí, se k otázkám ohledně internetu ve školách nevyjádřila. Na tyto otázky se jistě bude veřejnost ptát a ať dotyční chtějí nebo ne, budou na ně muset odpovídat.

 

 

Na pondělním zasedání se potvrdila skutečnost, kterou jsme dlouho tušili. Zástupce ODS upřednostňuje své podnikatelské zájmy před dodržováním pravidel a před zájmy obyvatelů města. Jak chce z pozice místostarosty města určovat, co bychom my sami měli a neměli dělat, když se sám nařízeními vyšších autorit neřídí? Skutečnost, že šest zastupitelů ho i přesto všechno podpořilo, je zarážející a svým způsobem smutná a všechny nás nutí k zamyšlení. Znamená to, že se s jeho jednáním ztotožňují? Nechtějí hledat jiná východiska a podrželi ho ve funkci místostarosty, aby mohli dál pracovat právě s ním? K celé věci se tentokrát nevyjádřil ani jindy nejhlasitější kritik vedení města, zastupitel Zdeněk Kutil. Po celou dobu této věcné a fakty podložené debaty mlčel, i když jindy kritizuje vedení města za sebemenší pochybení, kterého si všimne.

 

 

Volby budou za dva roky. Nezapomínejme, že, nestane-li se něco jiného, bude po celou tuto dobu  ve vedení města člověk, který téměř do poloviny svého fukčního období ignoroval nařízení Státní správy. Člověk, který si nechával a nechává vyplácet odměny za služby, které mohlo mít město zdarma a který přes to všechno získal podporu šesti svých kolegů.

 

 

Poslední otázka na konec: Čí zájmy zastupuje on sám spolu s těmi, kteří ho podpořili? Určitě se nejedná o naše zájmy – tedy o zájmy občanů, kteří tyto své zastupitele volili.

 

 

 

MVDr. Šárka Janásková a Mgr. Věra Vávrová, ml.

 

 

 {jcomments off} 


 

Chtece-li připojit svůj komentář či názor – pošlete jej na info@sumava.eu

 


 

 

 

Komentář Zdeňka Kutila 4.5.2016 13:28

 

     Jelikož jsem v článku zmiňován, připojuji své stanovisko


JIH 2012 jasně deklaroval svoji nedůvěru jako celek.
Nemohu diskutovat o problému bez relevantních podkladů.
A nemohu se ani přidávat k lidem, co kritizují jednání místostarosty, ale přitom jednají stejně…..
Mlčel jsem a nedůvěru vyjádřil.
Dle mého názoru by měla být odvolána celá RM

 

 

     Zdeněk Kutil