mestska

Poprali se s hasiči, musela přijet sanitka

Zvyšující se počet volně pobíhajících psů trápí nejen strážníky a jejich majitele (pokud se najdou), ale především obyvatele města a návštěvníky. Zvířata mohou na cizího člověka zareagovat nepřiměřeně a problém je na světě. Početní nárůst případů volně pobíhajících psů souvisí i s dalším problémem, znečišťováním veřejných prostranství. A to zcela jistě k hezké vizitce města nepřispívá. Strážníci se snaží řešit každý případ okamžitě a podle místních znalostí a možností, ne vždy jsou však úspěšní. Proto žádají majitele psů, aby si své miláčky hlídali a zabezpečili tak, aby nevystavovali nepříjemnostem nejen okolí, ale i sebe.

 

Stále častěji zapomínají občané také na platnost obecně závazné vyhlášky č. 1/2010 o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, ochrany životního prostředí, čistoty a bezpečnosti na veřejných prostranstvích, která mj. vymezuje činnosti, které by mohly narušit veřejný pořádek ve městě, nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku. Konkrétně jde o popíjení alkoholu na veřejnosti, které strážníci často odměňují pokutou. V průběhu května takových pokut udělili několik.

 

S nástupem letní sezóny se strážníci, podobně jako každým rokem, musejí vyrovnávat se skokovým nárůstem případů dopravních přestupků, zejména špatné parkování a důsledky vyplývající z bezohlednosti řidičů. Několikanásobně se zvyšující počet lidí ve městě, vlivem turistické sezóny, se projevuje i na jejich statistikách. Souvisí ovšem nejen s dopravou, početnější jsou i záznamy o nevhodném chování na veřejnosti, poškozování veřejného majetku, rvačkách apod. Ve více než polovině případů pak hraje svou roli i alkohol. Pořádání venkovních zábavných a kulturních akcí, při nichž je ve večerních hodinách alkohol podáván, je v létěžnou záležitostí. Pořadatelé většinou dohlédnou na to, aby se návštěvníci po dobu trvání akce chovali tak jak mají, ale po ukončení už se pak často situace vymyká z rukou a nezřídka končí případem pro strážníky nebo policisty.

 

 

Střelec vyděsil sousedy – začátkem května obdrželi strážníci MP hlášení o střelbě. Opakované oznámení na to, že je v místě U Sloupu slyšet střelba, jela prověřit hlídka bezodkladně. Na místě zjistili, že zde ‘trénuje’ sportovní střelbu místní muž. Zbraní byla vzduchovka, ale místo pro trénink úplně vhodné není, proto mu strážníci důrazně doporučili využít některé ze sportovních střelnic.

 

 

Pěkně si po sobě uklidili – skupinka mladíků, která se rozhodla „pobavit“ na cizí účet, se v neděli 5. června večer rozhodla využít ke své zábavě bezpečnostní zábrany a značení v ul. Pivovarská. V nočních hodinách na jejich jednání upozornil telefonát hlídku městské policie. Strážníci na místě skupinku zastihli a důrazně jí domluvili, navíc nařídili způsobený nepořádek uklidit a značení uvést do původního stavu, na což i dohlíželi.

 

 

Poprali se s hasiči – v sobotu 7. května se hasiči v Hrabicích nepohodli se skupinkou osob. Jejich neshody vyústili ve fyzické napadení, které si vyžádalo zranění a na místě na oznámení incidentu zasahovala záchranná služba, hlídka P ČR a městští strážníci. oznamovatel události skupinu, která násilí vyvolala znal, jejich jména tedy byla předána policistům, kteří věc dále řeší.

 

 

I grilovačka u paneláku se může nelíbit – teplé počasí láká k venkovním zábavám, k nimž patří pochopitelně i grilování. I obyvatelé paneláků si chtějí užít venkovní pohodu u grilu, ale musejí brát ohled na sousedy – gril postavený těsně u domu „vykouřil“ několik sousedů v ul. Čelakovského. Strážníci se na místo dostali po telefonické stížnosti a se skupinkou, která venku u domu grilovala se dohodli, že gril přemístí dál od domu a nebudou tak obtěžovat ostatní nájemníky ani kouřem, ani rušením nočního klidu.

 

 

19 špatně zaparkovaných aut – parkování aut na chodníku v ulici Jiráskova odměnili strážníci devatenácti „lístečky“ (VOPP – výzva pro osobu podezřelou ze spáchání přestupku).

 

 

Nešlo jim to, tak bankomat zalehli – ve čtvrt na čtyři ráno 13. května se povedená dvojice rozhodla, že si vybere peníze z bankomatu v ulici 1. Máje. Bankomat s nimi patrně nechtěl spolupracovat, což je rozlítilo do té míry, že se rozhodli ho „zalehnout“. Obsluha kamerového systému ale jejich jednání zachytila a na místo vyslala hlídku MP. Strážníci oběma výtečníkům řádně domluvili, zkontrolovali bankomat, zda není poškozený a počkali, než se dvojice vzdálila.

 

 

Alkohol na veřejnosti a nevhodné chování skupinky „bavících“ se , podpořených dávkou alkoholu – jednou na dětském hřišti a hned naproti u minimarketu. Na místě hlídka zajistila nápravu a důrazně varovala přítomné před jejich chováním, které naznačovalo i možné poškození zařízení hřiště. Skupinky se ještě za přítomnosti hlídky rozešly.

 

 

Napadení před barem Alfa – 20. května ve večerních hodinách vyjížděli vimperští strážníci k řešení násilí, které se odehrálo před barem Alfa. Oznamovatelka události udala, že muži romské národnosti zde napadli jiného muže, který byl zraněn. Po příjezdu na místo přivolali strážníci zdravotníky, protože si muž stěžoval na bolesti. Případ je dále v šetření.

 

 

Nález munice – poslední květnový den přinesl překvapení. Poblíž obce Korkusova Huť našli krátce před jedenáctou dopoledne dva muži podezřelou munici. Nebáli se ji naložit do auta a přivézt ji na služebnu vimperské městské policie. Naštěstí se v průběhu transportu ani po něm nic nestalo, strážníci okamžitě kontaktovali kolegy ze státní policie a pyrotechniky a do jejich příjezdu munici zajistili.

 

 

Po pádu dostal záchvat – k nemocnému muži, který krátce po jedné hodině odpolední v sobotu 4. června zkolaboval na ulici Pražská, vyjeli strážníci po telefonickém oznámení události. Na místě asistovali přivolaným záchranářům, kteří pacienta převezli do prachatické nemocnice.

 

– mp vpk-

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

{jcomments off}