Radnice aktuálně informuje

Také letos si můžete dopřát komentovanou prohlídku města

 

 

Komentované prohlídky města se po loňské premiéře chystají i letos o prázdninách ve Vimperku. Procházky s průvodcem po městě a nejbližším okolí organizuje Turistické informační středisko Vimperk ve spolupráci s cestovní agenturou Rubín. Letošní novinkou budou dvě večerní prohlídky 29. 7 a 24. 8, do kterých se zapojí také divadelní soubor Bouček a Skupina historického šermu Artego Vimperk. Stejně jako vloni se turistům i místním lidem, kteří chtějí poznat Vimperk z trochu jiné perspektivy a dozvědět se zajímavosti z historie, nabízejí čtyři různě dlouhé prohlídkové okruhy se zkušenými průvodci. Nejkratší procházka trvá zhruba hodinu, nejdelší může být až pětihodinová. Komentované prohlídky jsou dle přání v češtině nebo němčině.

 

„Základní okruh mapuje nejdůležitější památky historického centra města. Delší okruhy seznamují s tím nejzajímavějším, čím se město může pyšnit,“ říká Roman Hajník, jeden z autorů nápadu a také jeden ze čtyř průvodců. Spolu s ním se o komentované prohlídky postarají Jana Krišková, Dana Kubíčková a Michaela Kačmárová. Podle Miroslavy Dubovské z Turistického informačního střediska Vimperk nejsou komentované prohlídky určeny jen pro návštěvníky města, mnoho zajímavého se mohou dozvědět i rodilí Vimperáci.

 

„Je to příležitost podívat se na město, kde trávíme většinu svého života, jinýma očima a novým pohledem, než při každodenním spěchu do práce či do školy. Například poněkud opomíjené náměstí Svobody je v tuhle dobu opravdu krásné a určitě stojí za prohlídku.“

 

Pokud se rozhodnete vyrazit na procházku s průvodcem, stačí se objednat na TIS Vimperk, telefon: 388 402 230 nebo e-mail: infocentrum@mesto.vimperk.cz. Prohlídky jsou zpoplatněné. Cena malého okruhu je 50 Kč na osobu, za střední okruh zaplatíte 70 Kč a velký okruh vyjde na 140 Kč. Děti do 6 let neplatí nic. Minimální počet osob není stanoven.  

 

 

 

 


 

 

 

Areál Vodník je nově napojen na kanalizaci

 

 

Celkem 374 metrů je dlouhá nová kanalizace, kterou je lokalita Vodník již napojena na městský kanalizační řad. Kanalizace vede od umývárny ve sportovně rekreačním areálu na severozápadním okraji města až k nemocnici. Akci za 2,3 milionu korun včetně DPH realizovala firma KVINT z Vlachova Březí. Kromě umývárny na Vodníku je na kanalizaci napojena také tamní restaurace, jejíž majitelé na vybudování přípojky přispěli částkou 300 tisíc korun a dále č.p. 245 v areálu nemocnice.

 

„Odkanalizování sportovně rekreačního areálu Vodník bylo nutnou podmínkou k dalšímu rozvoji této lokality,“ říká vimperská starostka Jaroslava Martanová. Město Vimperk o napojení Vodníku na kanalizaci uvažovalo již před několika lety, kdy byly provedeny některé dílčí přípravné práce. Samotná realizace trvala od března 2016 do konce června. V letošním rozpočtu bylo na vybudování kanalizace pro lokalitu Vodník a dále také kanalizaci v ulici Zámek vyčleněno téměř 5 milionů korun. První akci se podařilo výhodně vysoutěžit a ušetřit oproti původním předpokladům zhruba milion korun. „V ulici Zámek bude vybudována nová kanalizace o délce 43 metrů k čp. 38, která bude napojena na kanalizační řad v areálu vimperského zámku,“ říká Michal Janče z odboru investic a údržby MÚ Vimperk. Nejvýhodnější cenu 483 tisíc korun včetně DPH nabídla opět společnost KVINT Vlachovo Březí. Se zhotovitelem je již podepsána smlouva. Stavební práce by měly započít v srpnu.  

 

 

 

 


 

 

 

Stromům se v alejích po obnově daří dobře

 

 

Celkem 208 ošetřených a 115 nově vysazených stromů, odstranění náletových, prostorově nevhodných a nemocných dřevin, takový byl výsledek vloni uskutečněné obnovy tří nejstarších městských alejí ve Vimperku. Celkové náklady na realizaci projektu činily zhruba 900 tisíc korun. Dotace z Evropské unie a Státního fondu životního prostředí, které se městu podařilo získat, pokryly 72 procent této částky. Obnovou prošly vzájemně propojené aleje Zámecká, Kalvárie a K Vodníku na severozápadním okraji města. „Zámecká a Kalvárie byly již dříve pravidelně ošetřovány, významná část projektu byla proto zaměřená na obnovu aleje K Vodníku,“ vysvětluje Josef Kotál, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Vimperk. „Alej je významný krajinotvorný prvek, který do našeho města a jeho okolí historicky patří. Vytváří vhodné klima, pohledovou i pocitovou pohodu,“ dodává Josef Kotál. Nově vysázené javory a jírovce se po roce zelenají a daří se jim díky pravidelné péči dobře. Ideální výšky sice dosáhnou až za pár desítek let, ale již nyní je patrné, nakolik se stav alejí zlepšil.  

 

 

 


 

 

 Rozptylová loučka před dokončením

 

 

Nové důstojné místo posledního odpočinku na vimperském hřbitově je téměř hotové, ještě chybí mobiliář a osvětlení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irena Malotová

Město Vimperk (PR a propagace) 

 

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

{jcomments off}