Sháníte práci v zahraničí?

Máte chuť pracovat v Německu?

 

 

Ve čtvrtek 25. srpna se ve Vimperku již poněkolikáté uskuteční Poradenský den pro práci v Německu pro české zájemce o práci. Ti mají možnost si domluvit schůzku s paní Christine Reitbergerovou, pracovnicí německého úřadu práce Bundesagentur für Arbeit Passau.

 

 

 

 

25. 8. 2016 

 

 

Jedná se o bezplatné poradenství německého úřadu práce a Úřadu práce ČR – služby EURES (Evropské služby zaměstnanosti). Zájemcům o poradenství, kteří zašlou životopis v němčině a vyplněný formulář Arbeitspaket na e-mailovou adresu eures@cb.mpsv.cz, bude potvrzen individuální termín. U účastníků se předpokládá komunikativní znalost německého jazyka (pohovor probíhá v němčině).

 

 

U zájemců o práci, kteří budou vybráni jako vhodní uchazeči, proběhne registrace a budou jim zasílány nabídky práce německých zaměstnavatelů z okresu Pasov, kteří mají zájem o pracovníky z České republiky. Nabídky budou vybírány v závislosti na kvalifikaci a jazykové úrovni uchazečů. Výhodou pro zaměstnance v Německu je kromě jiného také možnost pobírat rodinné dávky Elterngeld a Kindergeld. Tyto dvě dávky jsou odlišné, o každou se žádá na jiném úřadě a jiným způsobem. Elterngeld je rodičovský příspěvek, který se vyplácí po dobu 12 měsíců a je třeba o něj žádat nejdéle do 3 měsíců po narození dítěte na příslušném úřadě – podle sídla zaměstnavatele. Příslušný úřad najdete zde. V každé spolkové zemi se žádá o Elterngeld jinak. Kindergeld jsou přídavky na dítě. Na tento příspěvek má nárok pracovník, který v SRN pracuje, je sociálně pojištěný a odevzdává v SRN daň z příjmu. Příspěvek je vyplácen bez ohledu na výši příjmu, v tomto roce činí na 1 dítě 190 EUR měsíčně. O tento příspěvek se žádá na tzv. Familienkasse. Postup vyřizování i odkazy na stránky německého úřadu, kde jsou k dispozici formuláře (i v češtině) najdete zde. Nárok na dávky Landeserziehungsgeld, resp. Betreuungsgeld mají pouze rodiče trvale žijící společně s dětmi na území Německa, nárok navíc nevzniká ve všech spolkových zemích (pouze Bavorsko, Sasko a Duryňsko). Práce v zahraničí je obrovská zkušenost, kterou může člověk zúročit po návratu zpět do ČR.  

 

 

(red, eures)

{jcomments off}