Město nebylo na příjezd krále připraveno

Byl pátek, klidný podvečer, a město Kašperské Hory se připravovalo na sobotní jarmark. Beze spěchu a shonu, sousedky klevetily na rynku,  kupci  připravovali své zboží, kejklíři barevné pláště, obecný lid se bavil, jak bývá před jarmarkem i během něco  zvykem, popíjením  lahodných moků (v letním parnu velmi vítaných), purkmistr obcházel městem…

kareliv

 

 

Pomalu začala být zábava hlasitější, to když se  jarmarečníci dohadovali o cenách a o tom, jak na sobotu, slavnostní den,  připraví své krámky, rtíři posilněni nekřtěným vínem začali zkoušet sílu svých paží a ostří mečů. Karavana z Grafenau se soumary a zbožím (solí) už také dorazila….  Proč byla sobota  slavnostní? Do města měl totiž přijet sám Karel IV.!

 

A tak zkoušky na slavnostní den dostaly podobu  zábavy zcela veřejné, jenže … ouha! Znenadání se náměstím rozlehl dusot koňských kopyt a sám Bušek z Velhartic přijel oznámit, že král je již před branami města a že   na návštěvu  zavítá o den dříve! Pochopitelně nastal zmatek a shon, vždyť vše nebylo ještě dokonale připraveno, purkmistr sháněl slavnostní šat, dámy  i pod líčidly hrůzou a trémou zbledly….

 

Nakonec ale všechno dobře dopadlo. Karel IV. i se svou chotí  byli v náladě příznivé, cesotou sice unaveni, nicméně  potěšeni přijetím kašperskohorského lidu, dobrým pitím i  lahodnou krmí a  připravenými měkkými lůžky k noclehu…

A trochu mohli vidět i do budoucnosti, protože v předvečer onoho slavného dne se kromě nenadálého příjezdu krále udála  ještě jedna slavnost – odhalení pamětní desky právě tomuto panovníkovi. Mezi hosty, kromě představitelů  města a německého partnerského města nechyběl prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D. který krátce o význammu tohoto panovníka a jeho doby pohovořil, desce i městu požehnal P. Marek Antoni Donnerstag Th.D., nový kněz farností na sušicku, který přišel z Týna nad Vltavou a ve funkci nahradil T. van Zavrela.

 

{gallery}susice/2016/09_zari/patek_oslavy_kh_2016_kopie_web/{/gallery}

 

Sobotní den  se pak už odehrával  v duchu slavnostním až královském, nechyběly turnaje, divadlo, hudba, tanec…

 

-foto:as-

Foto ze sobotních Kašperských Hor za doby Karla IV.zde najdete  v 17 hodin.

{jcomments off}