plakat

Zdíkovský středověk nastává…

7. Zdíkovské středověké slavnosti aneb Ve jménu Otce vlasti

 

Lide urozený i prostý, tímto budiž Vám v patrnost dáno, že na panství Zdíkovském již posedmé velké klání rytířské k potěše Vaší konati se bude. I mnohé další taškařice pro spokojenost Vaši budou připraveny a s Boží pomocí nastrojeny. A proto 17. dne měsíce září L. P. 2016 pomněte, oře své osedlejte a do Zdíkova na Ostrov pospěšte.“

 

neboť již posedmé se Zdíkov přenese do časů dávno minulých.

 

Zdíkovské středověké slavnosti, pořádané skupinou historického šermu SHŠ Fechtýři a obcí Zdíkov, se zařadily mezi tradiční kulturní akce pouťového víkendu. V loňském roce proběhl už šestý úspěšný ročník. Slavnosti přilákají každoročně více než tisícovku návštěvníků, kteří zde nasají atmosféru plnou historie a stráví příjemný den v krásném prostředí bývalého zámeckého parku na Ostrově. Pravidelně se zde na závěr sezóny setkává více než stovka šermířů z celé České republiky a Slovenska, aby předvedli svá vystoupení a podělili se o nové zkušenosti.

 

Slavnosti tradičně začnou v 10 hodin průvodem obcí, kterého se zúčastní všichni šermíři i ostatní účinkující. Více než dvanáctihodinový bohatý program bude opět zahájen starostou v centru obce předáním symbolického glejtu šermířům. Návštěvníci uvidí kromě šermířských vystoupení i středověké hudebníky, sokolníky, orientální tanečnice, kejklíře, ohňovou šou, loutkové divadlo a velkou bitvu. Součástí bude i dobové tržiště s ukázkami tradičních řemesel a nově i středověká kuchyně. Pro děti je připraveno nejen divadlo, ale také několik výtvarných tvořivých dílen a po celý den i různé hry a soutěže.

 

Letošním (již sedmým) ročníkem s podtitulem „Ve jménu Otce vlasti“ bychom chtěli připomenout sedmisté výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV., který výrazně ovlivnil i místní dějiny. Zasloužil se o rozvoj kraje osídlením neprostupných šumavských hvozdů, upevněním moci na jihozápadní hranici Českého království a zajištěním ochrany Zlaté stezky.

 

Téma slavností každý rok obměňujeme a vždy je provázáno s významnou historickou událostí nebo osobou místního regionu. Seznamujeme širokou veřejnost s bohatými dějinami zdejšího kraje a poutavou formou tím přibližujeme historii nastupujícím generacím. Zároveň se snažíme o oživení tradičních šumavských řemesel nejen prodejem výrobků, ale i ukázkou výroby a možností si řemesla vyzkoušet. Naším cílem je snaha nejen pobavit a zaujmout všechny věkové kategorie návštěvníků, ale také propagovat obec Zdíkov, která se dlouhodobě snaží o co nejširší nabídku kulturního vyžití.

 

Srdečně zveme všechny, kdo chtějí strávit příjemný den s nádechem historie na VII. Zdíkovské středověké slavnosti.

 

Za SHŠ Fechtýři Bc. Michal Štoural

 

plakat

 

{jcomments off}